Ne lauki, bet īsts purvs • IR.lv

Ne lauki, bet īsts purvs

8

Melnais piens: socioloģisks skatījums uz Jaunā Rīgas teātra izrādi

Teksts uz ieejas biļetes sludina stereotipu: «…kad pēdējā latviešu vecmāmiņa būs atdevusi savu pēdējo govi, īstā Latvija būs aizgājusi pagātnē.» Stereotipiska, didaktiska, gandrīz mazohistiska ir visa izrāde. Tās ideoloģija ir Latvijas stāsta beigas, bet tehnika – beigu akords, neizstāstot visu stāstu. Izrādes problēma ir vienpusība un uzspiešana. Pēc dažām minūtēm vecu sievu balsu manas smadzenes sāk pārcilāt alternatīvus risinājumus – lauksaimnieku agrīnās pensionēšanās shēma, alternatīvā aprūpe mājās, vientuļnieku uzticības tālrunis, partnerības… Uz katru nopūtu dzīvē ir atbilde, bet teātris slīgst bezcerībā. Vai to skaidrot ar gerontofīliju (vecuma mīlēšanu)? Gremdēšanos vecuma valstības nīcīgumā? Skaidrs, ka, tikai no vecuma skatupunkta raugoties, dzīve šķiet bezcerīga.

Kur dramaturģija, kur Pārtikas un veterinārais dienests, jauno sociālo pakalpojumu uzņēmēji, kam sešas vientuļas sievas būtu labas klientes, kur piena kombināta iepircējs, dāma no ministrijas? Tā būtu gribējies kapitālistiskā reālisma drāmu ar dažādiem tipāžiem. Kāpēc tikai kolhozlaiku atmiņas, kas raisa līdzjūtību?

Pietula, Cetula, Svētala… Vienīgais cerīgais stāsts ir par bulli Mikiņu, kuru nokaujot dabūs 400 latu. Govis JRT interpretācijā var vairot tikai žēlumu, ne sieru, ne biezpienu, ne sviestu. Produktu ekonomiskās kategorijas govij nepiemīt. Vienīgais diversifikācijas mēģinājums (bioloģiskā saimniecība) arī apsīka pie margrietiņu pļavas. Bet cik vērtīgi būtu teātra līdzekļiem izsekot piena ķēdei līdz RIMI plauktiem! Man liekas, ka labā literatūrā beigas nekad neizrunā tiešiem vārdiem un nepavada ar sēru mūziku, bet parāda daudz netiešāk. Šī smeldze būtu iedarbīgāka, ja to varētu atskārst jautrā rumulēšanās dancī. Uz mani visspilgtāk iedarbojās govju atbrīvošanās aina ar ķēdēm pirmā cēliena beigās.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu