Katiņas lāsts • IR.lv

Katiņas lāsts

4
AFP/LETA

Sestdiena, 10.aprīlis. 9.56 pēc Krievijas laika. Nolaižoties avarē lidmašīna, kurā atradās Polijas prezidents, bojā gājuši visi tajā esošie 96 cilvēki.

Traģēdijas vieta: Smoļenska. Tikai nepilnus 14 kilometrus no meža, kur apbedīti poļu virsnieki – viņus pirms 70 gadiem nogalināja pēc Staļina pavēles. Tieši uz šī nozieguma piemiņas pasākumu lidoja prezidents Lehs Kačiņskis. Tāpat kā toreiz, arī tagad Polija ir zaudējusi savu eliti.

«Tādu traģēdiju mūsdienu pasaule vēl nav pieredzējusi,» šie ir Polijas premjera Donalda Tuska vārdi pāris stundu pēc katastrofas. Par to viņam pavēstījis ārlietu ministrs Radoslavs Sikorskis. Kāda bija premjera reakcija? «Uzzinājis par traģēdijas apmēriem, premjers raudāja,» uz žurnālistu jautājumu atbildēja Sikorskis.
 
Pārbaudījums Polijas-Krievijas attiecībām
Kad Tusks pats apmeklēja aviokatastrofas vietu Smoļenskā, poļi ieraudzīja valdības vadītāju bez televīzijā ierastā grima – nogurušu, iekritušām acīm. Ar viņu kopā bija Krievijas premjers Vladimirs Putins. Tas pats, kuram prezidentūras laikā bija ārkārtīgi vēsas attiecības ar Lehu Kačiņski. 

Otrā Katiņas traģēdija Polijas un Krievijas sarežģītās savstarpējās attiecības padara vēl smagākas. Maskava apzinās, ka Polijas elites nāves fakts otro reizi tajā pašā vietā var pastiprināt rusofobisku noskaņojumu. Tomēr Krievija arīdzan uzreiz steidza piedāvāt palīdzību un izteikt līdzjūtību. Pāris stundu pēc katastrofas īpašu uzrunu poļu tautai sacīja prezidents Dmitrijs Medvedevs, bet uz norises vietu devās premjers Vladimirs Putins, kurš stājies arī katastrofas izmeklēšanas komisijas priekšgalā. Visa Polija redzēja, kā Putins palīdzēja piecelties premjeram Tuskam, kurš bija nometies ceļos pie lidmašīnas atliekām, un kā viņš Tusku cilvēciski apkampa.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu