Ar mazākuma valdību līdz vēlēšanām • IR.lv

Ar mazākuma valdību līdz vēlēšanām

3

Kas balstīs un kas gremdēs Dombrovska valdību nākamajos sešos mēnešos?

Šlesera lēmums neiesaistīsies valdībā nozīmē, ka līdz vēlēšanām Valda Dombrovska (JL) vadītajai koalīcijai būs mazākums Saeimā. Valdību veidojošām partijām – Jaunajam laikam, Zaļo un zemnieku savienībai, Pilsoniskā savienībai, TB/LNNK un Sabiedrībai citai politikai – parlamentā ir 47 deputāti, taču reāli koalīcija var paļauties uz 48 balsīm, jo ZZS deputāts Leopolds Ozoliņš ilgstoši slimo, bet neatkarīgie deputāti Visvaldis Lācis un Aija Barča būtiskos jautājumos bieži atbalsta aldību.

Šī nav pirmā reize, kad Latvijā kopš neatkarības atjaunošanas bijusi mazākuma valdība – tāda bija Birkava un Gaiļa valdība 5.Saeimā, Krasta valdība 6.Saeimā, Krištopana valdība 7.Saeimā, un gan Emša, gan Kalvīša valdība 8. Saeimā. Tomēr nevienai līdz šim nav bijis nepieciešams nodrošināt, lai tiktu pildīti starptautiskajiem aizdevējiem dotie solījumi priekšvēlēšanu gadā nepalielināt budžeta deficītu un nesamazināt nodokļus. Līdz 2.oktobrī paredzētajām Saeimas vēlēšanām palikuši nepilni seši mēneši. Un priekšvēlēšanu laikā deputātiem ir sevišķi liels kārdinājums piesaistīt vēlētājus, ar plašu roku tērējot valsts naudu. Tāpēc Dombrovska valdības pienākums novadīt valsti līdz vēlēšanām var izrādīties seviški sarežģīts.

Ir apkopo faktorus, kas varētu Dombrovskim palīdzēt un kas varētu traucēt.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu