Veiklie matemātiķi • IR.lv

Veiklie matemātiķi

8
Sanita Jemberga

Aizgājuši no Latvijas Universitātes, trīs matemātiķi izveidoja uzņēmumu un piesaistīja riska kapitāla fonda naudu. Izgudrojuši modernu dokumentu digitalizācijas sistēmu, tagad zinātnieki strādā, lai radītu sensoru, kas varētu palīdzēt diabētiķiem un varbūt arī osteoporozes slimniekiem

Bībele māca, ka sākumā bija vārds. Uzņēmumiem, kuri izauguši no zinātnieku aprindām un spējuši savienot akadēmisko ar komerciālo pusi (un nevar teikt, ka to būtu daudz), parasti sākums ir naudas trūkums. Algorego izveidojās no Latvijas Universitātes (LU) Matemātikas un informātikas institūta zinātnieku darba. Viņi un investori nemeta plinti krūmos, kad pirmo projektu nācās apturēt, jo tas bija par dārgu, salīdzinot ar tirgus iespējām un prasībām. Tagad darbs attīstās divos virzienos – datu nolasīšana elektroniskā formā no papīra dokumentiem un lāzersensoru izgudrošana, kas varētu radīt miniapvērsumu cukurslimnieku dzīves kvalitātē un, ja izdosies, arī citu slimību ārstēšanā.

VISVEIKLĀKIE FIZIĶI
Pēteris Ručevskis, Algorego izpilddirektors un viens no dibinātājiem, stāsta, ka fiziķi vienmēr bijuši enerģiskāki par matemātiķiem un pirmie sapratuši, kur 90.gadu sākuma juku laikos kaut ko nopelnīt.

Strādājot LU Skaitļošanas centrā un vēlāk Matemātikas un informātikas institūtā, 80.gadu beigās un 90.gadu sākumā zinātnieki sadarbojušies ar VEF un Alfa. Fiziķi toreizējiem elektronikas flagmaņiem taisījuši iekārtas, bet matemātiķi – dzelžu «smadzenes». Kad rūpnīcas beidza pastāvēt toreizējā veidolā, zinātnieki meklēja citas iespējas. Sākumā radījuši kazino ruletei iekārtu, kas fiksē laukumu, uz kura apstājusies bumbiņa. Elektroniski apstrādātos datus uz ekrāna varēja ātrāk ieraudzīt tie, kuri drūzmējas ap spēles galdu. Dati arī ļāva pārbaudīt, vai kāds skaitlis neuzkrīt pārāk bieži, kas liecina par galda pieregulēšanu. Iekārtu pārdevuši par pāris tūkstošiem, bet pēc neilga laika tās uzlabota versija pārplūdinājusi Krievijas tirgu. «Zēni laikam nopelnīja pāris miljonu. Bet viss ir kārtībā, mēs redzējām, ka mūsu izgudrotais strādā,» saka Pēteris.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu