Jaunā dzīve uz Ņujorkas jumtiem • IR.lv

Jaunā dzīve uz Ņujorkas jumtiem

3
Elija Zabars pie tomātiem savā siltumnīcā, kas ierīkota uz vecas fabrikas jumta. Foto — AFP/LETA

Salīdzinoši nesen Eliju Zabaru uzskatīja par dīvaini, jo viņš nopirka pamestu fabrikas ēku, atvēra tajā delikatešu veikalu Vinegar Factory un daudziem par pārsteigumu uz jumta uzbūvēja siltumnīcu.

Vai tad kaut kas tāds piestāv blīvi apdzīvotai metropolei? – brīnījās ne viens vien garāmgājējs Īstsaidā, kas atrodas austrumos no Centrālparka. Taču laiki mainās, un tagad veikalniekam uzradušies daudzi sekotāji. 

Var pat teikt, ka privātu dārziņu un siltumnīcu ierīkošana kļuvusi par sava veida modes kliedzienu. Iespējams, sava loma ir ASV pirmajai lēdijai Mišelei Obamai, kura pirmajā pavasarī pēc ievākšanās Baltajā namā paņēma lāpstu un pagalmā izveidoja dārzeņu dobi. Tā teikt, pašu audzēti produkti ir vislabākie. Turklāt tas piestāv mūsdienu nostājai, ka priekšroka jādod vietējai produkcijai, nevis, piemēram, gurķiem, kas šķērsojuši puspasaules.

Tam piekrīt arī ņujorkietis Elijs Zabars, kas savā jumta siltumnīcā audzē tomātus, dažādus salātus un garšaugus, pat avenes. Puse viņa veikala preču ir tieši no jumta. «No rīta novācu, pēcpusdienā jau pārdodu. Nekas nav jātur ledusskapī. Viss ir svaigs un garšo labāk.» Ziemā siltumnīcu apsilda maizīšu ceptuves garaiņi.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu