Grieķijā demonstrācijās trīs bojāgājušie • IR.lv

Grieķijā demonstrācijās trīs bojāgājušie

43
AFP/LETA

Pieci ievainoti uzbrukumā bankai; pret neapmierināto iekļūšanu parlamentā aizsargājas ar asaru gāzi

Bargo taupības pasākumu saniknoto demonstrantu uzbrukumā bankai "Marfin" Atēnās trešdien gājuši bojā trīs cilvēki, pieci ievainotie nogādāti slimnīcā un aptuveni 20 evakuēti no ēkas, vēstī aģentūras LETA-AFP. Grieķijas policija likusi lietā asaru gāzi, lai nepieļautu protestētāju iekļūšanu parlamentā.

Kā informēja ugunsdzēsēju pārstāvis, ugunī dzīvības zaudēja divas sievietes un vīrietis, kad jaunieši izdauzīja bankas filiāles logu un sameta ēkā pudeles ar degmaisījumu. Vēl pieci ievainoti cilvēki nogādāti slimnīcā. Kā ziņo policija, Atēnu centrā aizdedzinātas divas valsts iestāžu ēkas. Saņemtas ziņas par vairākiem nelieliem ugunsgrēkiem pilsētā, izsludināta trauksme.

Policija pret protestētājiem likusi lietā asaru gāzi, lai nepieļautu viņu iekļūšanu parlamentā. Cenšoties izkļūt cauri likumsargu rindām pie parlamenta, demonstranti izmantoja akmeņus un ūdens pudeles, uz ko policisti atbildēja ar asaru gāzi.

Starp demonstrantiem un policistiem izcēlās masveida sadursmes. Nemiernieku izklīdināšanai policija laida darbā stekus. Jaunieši turpināja plosīties arī citās pilsētas daļās, ar degmaisījumu bumbām apmētājot veikalus un ar dzelzs stieņiem dauzot logus un autobusu pieturas. Atēnu policija mobilizējusi visus savus spēkus, arī tos, kas šobrīd nepilda dienesta pienākumus.

Trešdien visā valstī notiek plaši izsludināts ģenerālstreiks, un vardarbīgas sadursmes izcēlušās ne tikai galvaspilsētā, bet arī otrajā lielākajā pilsētā Salonikos, kur jaunieši veikalus un bankas apmētājuši ar akmeņiem, ziņo AFP. Atēnās uz demonstrācijām pulcējušies aptuveni 20 000, bet 14 000 cilvēku protestē Salonikos.

Slēgtas Atēnu pazemes stacijas, nestrādā starptautiskā lidosta. Ģenerālstreiks tiek uzskatīts par pirmo nozīmīgo pārbaudījumu sociālistu valdības spējai ieviest bargos un nepopulāros taupības pasākumus par spīti plašiem sabiedrības protestiem.

Kā ziņots, Eiropas Savienība un Starptautiskais Valūtas fonds (SVF) svētdien vienojās par 110 miljardu eiro (77,3 miljardu latu) piešķiršanu Grieķijai trīs gadu periodā. 80 miljardus eiro (56,22 miljardus latu) nodrošinās 15 eirozonas dalībvalstis, savukārt atlikusī summa nāks no SVF.

Apmaiņā pret palīdzības programmu Atēnas piekrita ieviest bargus taupības pasākumus. Grieķija apņēmusies pārtraukt prēmiju izmaksas un nepieļaut algu pieaugumu valsts sektorā. Taupības pasākumi ietvers arī tā dēvētās 13. un 14.mēnešalgas atcelšanu valsts sektorā strādājošajiem. Turpmākos trīs gadus nebūs iespējama pensiju palielināšana. Pievienotās vērtības nodoklis  jāpaaugstina no 21% līdz 23%, savukārt nodoklis degvielai, alkoholam un tabakai jāpalielina par 10%.

Neraugoties uz premjerministra Georga Papandreu vairākkārtējiem paziņojumiem, ka nepopulārie taupības pasākumi ir izšķirīgi valsts nākotnei, arodbiedrības plāno aizvien jaunus protestus. "Grieķu tauta tiek mudināta upurēties, lai gan bagātnieki tiks cauri sveikā," spriež Grieķijas Galvenās strādājošo konfederācijas (GSEE) prezidents Jannis Panagopuls.

Savukārt kāda valdības amatpersona mierināja, ka streiki nav neparasta parādība: "Ilgus gadus šajā valstī bijuši streiki un protesti bez īpašām sekām. Mēs pie tā esam pieraduši."

Politologs Iliass Nikolakopols uzskata, ka "galu galā cilvēki samierināsies" ar faktu, ka ir jāsavelk jostas. "Protams, pārsteigumi vienmēr ir iespējami, bet es neticu sociālās neapmierinātības izrādīšanai," teicis eksperts.

Komentāri (43)

garausiitis 05.05.2010. 16.48

Šitais labi raksturo lietas būtību – “Kā informēja ugunsdzēsēju pārstāvis, ugunī dzīvības zaudēja divas sievietes un vīrietis, kad jaunieši izdauzīja bankas filiāles logu un sameta ēkā pudeles ar degmaisījumu.” Kas tas ir – sodāms pasākums vai nevainīga demonstrācija?

+13
0
Atbildēt

0

mary75 05.05.2010. 16.27

Organizējot jau visu kreisie un kompartija, kas Grieķijā spēcīga.
Un viņiem jau pat neiet runa par kādu algu mazināšanu, tikai iesaldēšanu un prēmiju atcelšanu.
Cik dzirdēts, pat Latvijas birokrātijas trekno gadu privilēģijas un izšķērdība salīdzinot ar grieķiem nobāl.
Pensija no 53 gadiem, algas lielumā, utt.
Daži jau domā, ka eirozonas un pat ES eksistence apdraudēta.

+13
0
Atbildēt

3

    reiznieks > mary75 05.05.2010. 17.03

    Mani jau ilgāku laiku nepamet doma, ka Latvijā eiro nekad neieviesīs.

    0
    0
    Atbildēt

    0

    snjuu > mary75 05.05.2010. 18.50

    :) Mjā, ja Grieķijas izlieto ūdeni nesavāks, tad drīz nebūs, ko ieviest.

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    garausiitis > mary75 05.05.2010. 16.31

    Valsts darboņi varēja iet pensijā pat nesasniedzot 50 gadu robežu – 53 gadi ir vidējais pensionēšanās vecums. Es brīvdienās parevideju vācu presi ,kur tagad daudz par grieķiju raksta.

    +8
    0
    Atbildēt

    0

ugis.rotbergs 05.05.2010. 18.29

Visai interesanti skatīties ziņas no Grieķijas pa CNN, mūsu bāleliņiem no rīta nesanāca pasekot, bet ticu, ka mūsu “ziņu žurnālisti” sauc grieķu rīcību par drosmi. Nezinu vai to trīs bankas darbinieku radinieki piekristu.
Grieķiem pašiem naudas smagi pietrūkst, pašu kļūdu un ŠMAUKŠANĀS dēļ. Naudas, kas nepieciešama ikdienas tēriņiem: algām, pensijām, pabalstiem, infrastruktūrai u.t.t. Esošie grieķu protestētāji savā loģikā pārspēj pat vietējos populistus. Viņi nevēlas ne valdības piedāvāto taupības režīmu, kas samazina algas un “sociālās garantijas” (no 50.gadiem pensijā?!) Tāpat arī nevēlas IMF iesaisti, kas dod naudu un prasa reformas, līdzīgi kā pie mums. No kurienes protestētāji plāno iegūt naudu, lai finansētu savas prasības?! Klasiski destruktīva rīcība, perspektīvā mērķis šiem protestētājiem var būt nezinu, nogāzt eiro?! Jo ar šādiem lozungiem un prasībām lielākais, ko viņi panāks ir vēl vairāk mirušo, nodedzinātas ēkas un ko tālāk?

+11
0
Atbildēt

4

    Signija Aizpuriete > ugis.rotbergs 05.05.2010. 22.51

    Kas ir ‘šmaukšanās’ neo-liberālās ideoloģijas (vai new age) pārstāvju izpratnē ? ‘Likumīgā zagšana’ jau Latvijā ir vispārpieņemta un akceptēta padarīšana – nekādas ‘šmaukšanas’, tikai moderns bizness ?

    +1
    -2
    Atbildēt

    0

    sdbirojs > ugis.rotbergs 06.05.2010. 20.52

    Nesaprotu kāds labums viņiem no tā???
    var jau bišķi paprotestēt, bet kāds labums to darīt tik traki???
    zaudē jau paši, garām iet nodokļi (ja protestē arī strādājošie) tie ir zaudējumi (policija visu laiku jābūt gatavai) utt.
    tas jau sāk ietekmēt arī mūs jo ja EURo krīt tad USD kāpj, un līdz ar to pie mums viss kur tiek lietota USD nauda paliek dārgāks, kaut vai ar to pašu degvielu.
    Sakiet ko gribiet, bet es tādus protestus neatbalstu…
    P.S. kā jau sākumā teicu biški jau var papurināt to valdību, kā Latvijā…, bet kas par daudz tas par skādi…

    0
    0
    Atbildēt

    0

    ampetersons > ugis.rotbergs 06.05.2010. 01.22

    ”grieķu šmaukšanās ”ir tas pats kas latviešu trekno gadu uzdzīve. Esiet taču apdomīgi piedēvējot kautkādas darbības visai tautai.

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    ugis.rotbergs > ugis.rotbergs 06.05.2010. 13.25

    Drīzāk grieķu kļūdas ir līdzīgas mūsējām, par šmaukšanos es saucu grieķu atklāto melošanu ES vairāku gadu garumā par savu budžeta deficītu (tas no kā panesās aforisms “ir lieli meli ir mazi meli un ir griķu statistika”), kas cita starpā palīdzēja ieviest eiro.
    Likumīga zagšana vai likumīgie zagļi ir tāda kriminālo aprindu terminoloģija ar savu saturu. Valsts līmenī tā saukt to nevar, jo pats nosaukums “likumīga zagšana” nonāk pretrunā pats ar sevi. Tas par piesiešanos pie viena vārda.
    Taču pēc būtības argumentam par tik ilgi kamēr likumīgi tikmēr viss kārtībā es piekrītu. Tādā pasaulē nu mēs dzīvojam. Taču runa ir par otro pusi, kā reaģēt pārējām valstīm uz šādu griķu valdības rīcību un sabiedrības attieksmi? Mana atbilde stingri uzstāt uz reformām, pirms jebkāda finansējuma piešķiršanas. Tā pat kā LV.

    +1
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu