Nesenā vēsture citām acīm • IR.lv

Nesenā vēsture citām acīm

24

Laikmetīgās mākslas centrs (LMC) aicina maijā apmeklēt izstādi un sarunu ciklu “90tie CITĀM ACĪM”, kas norisināsies LMC Ofisa galerijā. Izstāde būs atvērta no 6. līdz 30. maijam.

“90tie CITĀM ACĪM” ir trīsdimensiju papildinājums grāmatai “Deviņdesmitie. Laikmetīgā māksla Latvijā”, ko LMC izdos maija beigās. Izstāde un sarunu sērija radoši “atdzīvinās” Latvijas 90to gadu kultūras un sociālās parādības starpnozaru skatījumā, rosinot izprast šīs dekādes ietekmi uz aktuālajiem mākslas un sociālajiem procesiem mūsdienās.

Izstādei “90tie CITĀM ACĪM” dažādu jomu radošas personības tika aicinātas izvēlēties, viņuprāt, 90. gadus raksturojošus artefaktus vai radīt šim periodam veltītu mākslas darbu vai cita veida komentāru. Rezultātā izstāde piedāvā laikmetu raksturojošus video materiālus, grāmatas, skaņu ierakstus, fotogrāfijas un citus dokumentus, sadzīves priekšmetus, un jaunizveidotus mākslas darbus un komentārus. Izstāde funkcionēs kā sajūtas un domas raisoša atmiņu kolekcija, ļaujot katram apmeklētājam radīt pašam savu 90to esenci.

Izstādes veidošanā piedalījušies: Dambis (Raimonds Lagimovs), Zaiga Gaile, Andris Frīdbergs, Inese un Ivars Mailīši, Kristīne Briede, Māris Gailis, Andra Neiburga, Uldis Gedra, Jānis Daugavietis, studijas „Lokomotīve” arhivāri.

Otra projekta „90tie CITĀM ACĪM” komponente ir sarunas ar izstādes veidošanā iesaistītajām personām. Dzīva atmiņu stāstījuma veidā dalībnieki ir aicināti formulēt 90. gadu nozīmi mākslas un kultūras procesos, iekļaujot arī sociālpolitisko un personisko kontekstu.

Plānotie sarunu cikla pasākumi:

13. maijs – “90to kino aina”: Ivars Seleckis, Juris Poškus, Bruno Aščuks. Sarunu vada Kristīne Briede.

20.maijs – “Dzīve. Sadzīve. Tehnoloģijas”: rakstniece Andra Neiburga. Sarunu vada Anda Kļaviņa.

26.maijs – „Underground mūzikas scēna Latvijā 1990. gados”: Jānis Daugavietis, Uldis Gedra, Dambis (Raimonds Lagimovs), Uldis Rudaks.

Plašāka informācija par sarunām un to norises laiku sekos. 

Izdevums „Deviņdesmitie. Laikmetīgā mākslas Latvijā”, ko LMC izdos maija beigās, ir rakstu un sarunu krājums, kas sniedz visaptverošu un padziļinātu skatījumu par nozīmīgākajām 90. gadu mākslas norisēm Latvijā. Krājums veidots kā vienlaikus analītisks, kopsakarības iezīmējošs, un reizē subjektīvo vēsturi, procesā iesaistīto personīgus skatījumus atklājošs izdevums: līdzās daudziem pētnieciskiem rakstiem tā nozīmīgu daļu veido arī sarunas ar māksliniekiem, kuratoriem un citām radošām personībām. Eseju autori ir ne vien mākslas pētnieki, bet arī dzejnieki, rakstnieki un filozofi.

Izstādes un sarunu cikla “90ie CITĀM ACĪM” darba grupa: Elīna Hermansone, Elīna Cire, Solvita Krese, Kristīne Briede, Ieva Astahovska, Anda Kļaviņa un Ēriks Božis.

 

Komentāri (24)

ivetao2007 04.05.2010. 11.15

Kas ir ofiss un undergraund. Latviešu valodas vārdnīcā tādu vārdu nav. Neesiet skops un nopērkiet vārdnīcu!

+2
0
Atbildēt

1

    TanteSidra > ivetao2007 15.05.2010. 20.50

    “nopērkiet vārdnīcu!”
    Brrrrrrrrrrrr…….
    Pfui……….

    0
    0
    Atbildēt

    0

ilmisimo 05.05.2010. 22.26

Underground mūzikas scēna Latvijā….

Būs sēnas un škandāli?

0
0
Atbildēt

0

ievuliitis 05.05.2010. 15.58

Ja vēl būtu adrese norādīta, kur tas notiks, būtu pavisam labi. Arī gadījuma skatītājam, kas nezina kur tas ofiss-birojs atrodas, jādod iespēja bez meklēšanas tīmeklī apmeklēt pasākumus.

0
0
Atbildēt

2

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu