Zatlers: no partijām jāprasa ilgtermiņa risinājumi • IR.lv

Zatlers: no partijām jāprasa ilgtermiņa risinājumi

44
Valsts prezidenta kanceleja

Nākamās divdesmitgades svarīgākais uzdevums – panākt to, lai Latvijā ģimene vēlas un spēj izaudzināt divus un vairāk bērnus, konferencē LU pauda Zatlers

Vēlēšanu gads ir ļoti piemērots laiks, kad sabiedrībai ir lieliska iespēja pieprasīt konkrētus risinājumus ilgtermiņa uzstādījumiem no politiskajām partijām, kas gatavojas startēt vēlēšanās, pirmdien, uzrunājot Latvijas Universitātē notiekošās starptautiskās konferences dalībniekus, sacīja Valsts prezidents Valdis Zatlers.

„Apsverot izaicinājumus un izvērtējot iepriekšējās kļūdas, mēs varam diezgan skaidri pateikt, kas mums jādara, lai pēc 20 gadiem, arī pēc 50 gadiem mēs varētu lepoties ar Latvijas valsti,” sacīja Zatlers.

Zatlers runā norādīja uz četriem uzdevumiem nākamajiem 20 gadiem. Zatlers vispirms vērsa uzmanību uz straujo iedzīvotāju skaita samazināšanos, uzsverot, ka nākamās divdesmitgades svarīgākais uzdevums ir panākt to, lai Latvijā ģimene vēlas un spēj izaudzināt divus un vairāk bērnus.

„Pirmais solis būtu beidzot izveidot valsts ilgtermiņa demogrāfisko politiku. Un to pēc būtības, nevis formāli piepildīt ar valsts un pašvaldību konkrētām atbalsta formām jaunām ģimenēm un bērnu audzināšanai,” sacīja Zatlers.

Zatlers starp nākamo 20 gadu uzdevumiem izvirzīja arī ekonomikas politikas pārskatīšanu, uzsverot, ka Latvijas ekonomikas nākotnei pēc 20 gadiem jābūt ilgtspējīgai un jābalstās nevis uz aizņemtas naudas un importa patēriņu, bet uz spēju pašai nodrošināt nozīmīgu eksporta apjomu.

Tāpat Zatlers norādīja uz zemo uzticības līmeni, ko bauda politiskā elite. „Vispirms – visām institūcijām jāstrādā efektīvāk un jāpanāk, lai cilvēki izjūt viņu darba un lēmumu pozitīvās sekas. No otras puses Latvijas iedzīvotājiem – tautai – daudz aktīvāk jāpiedalās savas valsts pārvaldē. Tās ir ne tikai tautas iespējas un tiesības, bet arī pienākums, kas jāuzņemas pilsoniski izglītotam indivīdam, saņemot valsts atbalstu un mudinājumu pilsoniskai rīcībai,” sacīja Zatlers.

Visbeidzot Zatlers arī vērsa uzmanību uz saliedētības trūkumu sabiedrībā. „Nākamajiem 20 gadiem ir jākļūst par laiku, ko raksturo lielāka savstarpējā sadarbība un atbalsts, nevis atgrūšanās un norobežošanās. Mums ir jāspēj saliedēt vienotā veselā gan tie tur, gan mēs te – gan politiski, gan kulturāli, gan etniski, gan ģeogrāfiski un arī citos dalījumos. Tā ir mana dziļākā pārliecība un arī vēlēšanās,” pauda Zatlers.

Visu Valda Zatlera uzrunu varat lasīt prezidenta mājas lapā .

Pirmdien Latvijas Universitātē notiek starptautiskā konference „1990.gada 4.maija Latvijas Neatkarības deklarācija: starptautiskie un iekšpolitiskie aspekti”. Latvijas Universitāte piedāvā arī konferences video tiešraidi .

Komentāri (44)

mary75 03.05.2010. 13.01

Atgādina vēlīnā Brežņeva runas – “ekonomikai jābūt ekonomiskai un jāceļ tautas labklājība…”.
Un, kas attiecas uz “salidētību” – par salidētību runā totalitārās sabiedrībās, demokrātiskās valstīs runā par sabiedrības solidaritāti un spējām uz savstarpēja komromisa atrašanu starp dažādām sabiedrības grupām.
Kas attiecas “jāprasa no politiķiem” – nevajag tēlot messiju un norādīt, kas mums jādara, labāk būtu, ja pats Zatlers jau sen būtu izdarījis to, kas bija jādara viņam – izsludinājis referendumu par šīs te pretvalstiskas un kaitnieciskas saeimas atlaišanu, nevis baidījies pazaudēt pats savu krēslu un tikai tukši runājis.
Ar vienu vārdu sakot, parasta bezjēdzīgā un nesakarīgā gaisa tricināšana no Zatlera puses.

+14
-2
Atbildēt

0

dro 03.05.2010. 13.13

Ņemiet piemēru no Zatlera, kurš jau atradis ilgtermiņa risinājumu, izsludinot grozījumus imigrācijas likumā:)

+9
0
Atbildēt

5

    ilmisimo > dro 03.05.2010. 22.14

    TB/LNNK ierosināto vēstuli Valsts prezidentam par Imigrācijas likuma grozījumu apturēšanu ir parakstījis 21 Saeimas deputāts: Dzintars Rasnačs, Imants Kalniņš, Pēteris Tabūns, Māris Grīnblats, Juris Dobelis, Visvaldis Lācis, Anna Seile, Gunārs Laicāns, Janīna Kursīte, Kārlis Šadurskis, Ina Druviete, Vaira Paegle, Aija Barča, Guntis Eniņš, Ilma Čepāne, Andis Kāposts, Aigars Štokenbergs, Artis Pabriks, Inguna Rībena, Ingmārs Līdaka, Pauls Putniņš
    http://www.tb.lv/news.php?nsID=24681928425f5a9133504de568f5f6df

    0
    0
    Atbildēt

    0

    dro > dro 03.05.2010. 14.57

    Manuprāt PS parakstījās un neatkarīgie deputāti?

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    džedajs, viesulis > dro 03.05.2010. 13.28

    SABs deva pozitīvu novērtējumu. Kažociņš teica, ka briesmas nedraudot. Kas attiecas uz Šlosera spēļlu ellēm, tad tās stūrējamas ar RD nolikumiem.

    +2
    0
    Atbildēt

    0

    džedajs, viesulis > dro 03.05.2010. 13.18

    TB vāca parakstus, lai neizsludinātu otro reizi, bet neviena cita partija uz to neparakstījās. Ko tas varētu nozīmēt?

    +4
    0
    Atbildēt

    0

    ::Vai cis :: > dro 03.05.2010. 13.23

    Ko smejies par Imigrācijas likumu? Apdomā, kas par ellīgu ekonomikas uzplaukumu sāksies, kad Šlesers Lucavsalā uzbūvēs spēļu elli: neskaitāmi jauni kazino, bāri, lombardi, bordeļi.. Kļūsim par krievu Lasvegasu.

    +4
    0
    Atbildēt

    0

www.vecamate.lv 03.05.2010. 15.07

Pirmkārt,par 2 un vairāk bērnu tēmu Valdis var pajautāt omulīgajiem dzīves saimniekiem no tp.Gan jau kādam pie lanckas vēl tā zīmotne redzama.Otrkārt- vienīgais cerīgais ilgtermiņš ir kardināla likumdošanas maiņa,par ievēlēšanu,utt.Kur Valdim ir likumdošanas iniciativai visas iespējas.

+6
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu