Vīķe-Freiberga: nenožēloju, ka braucu uz Uzvaras dienu • IR.lv

Vīķe-Freiberga: nenožēloju, ka braucu uz Uzvaras dienu

41
Evija Trifanova, LETA

Bijusī Latvijas prezidente gan pauž nožēlu, ka viņai nav izdevies pārliecināt toreizējos Lietuvas un Igaunijas prezidentus parakstīt kopēju deklarāciju

Intervijā Lietuvas nedēļas žurnālam "Veidas" bijusī prezidente Vaira Vīķe-Freiberga pauž nožēlu, ka viņai nav izdevies pārliecināt toreizējo Lietuvas prezidentu Valdu Adamku un toreizējo Igaunijas prezidentu Arnoldu Rītelu doties uz 9.maija svinībām Maskavā, bet pirms tam parakstīt kopīgu deklarāciju par to, kādas sekas uz Baltijas valstīm atstāja Otrā pasaules kara beigas, ziņo BNS.

"Man neizdevās pārliecināt kolēģus par to, ka, dodoties uz Maskavu, bet publiskojot kopīgu deklarāciju, mēs iegūtu lielu rezonansi. Toreiz vēl janvārī es viena pati parakstīju deklarāciju. Tai bija liela plašsaziņas līdzekļu uzmanība, es saņēmu daudz dažādu valstu vadītāju vēstuļu," tagad saka Vīķe-Freiberga. "Es nekad neesmu nožēlojusi savu lēmumu, jo, vēršot pasaules uzmanību uz radušos situāciju, es izdarīju daudz vairāk, nekā ja es nebrauktu un paliktu mājās."

Pēc tam, kad Vīķe-Freiberga pieņēma toreizējā Krievijas prezidenta Vladimira Putina ielūgumu apmeklēt Padomju Savienības uzvaras pār nacistisko Vāciju 60.gadadienas svinības Maskavā, viņa izplatīja deklarāciju, kurā uzsvēra, ka Baltijas valstīm kara beigas nozīmēja ne tikai uzvaru pār nacismu, bet arī atkārtotu padomju okupāciju, atgādina BNS. Šogad padomju uzvaras 65.gadadienas svinības Maskavā 9.maijā no Baltijas valstu vadītājiem apmeklēs Latvijas prezidents Valdis Zatlers un Igaunijas prezidents Tomass Hendriks Ilvess, bet ne Lietuvas prezidente Daļa Grībauskaite.

Komentāri (41)

andris902 03.05.2010. 23.12

Manuprāt lielākā nelaime ir tā, ka nav vienotības Baltijas valstu starpā. Krievija vienmēr ir izcēlusies ar “skaldi un valdi” politiku…. šo taktiku viņi izmanto ar ļoti labiem panākumiem Baltijā….ar vieniem noslēdz kādu līgumu, otriem aizliedz eksportu, trešajiem pamet kaulu un mēs priecājamies, ka Krievija tik laba pret mums un mēs pret viņu. Uz pārējo valstu fona mēs izskatāmies nožēlojami! Tāds pielīdēja tēls sāk veidoties (pateicoties ŠAAŠiem)…

+7
0
Atbildēt

1

    Andris > andris902 04.05.2010. 09.59

    Ar panākumiem Latvijā, nevis Baltijā. Citur viņiem nekas nesanāk, bet Latvijā izdodas pilnīgi viss ar uzviju. Pateicoties tādiem pakalpiņiem kā Šlesers, Kalvītis, Freiberga.

    +2
    -2
    Atbildēt

    0

dro 03.05.2010. 15.32

Mūžu dzīvo – mūžu mācies. Nezināju, ka deklarāciju var parakstīt, tikai braucot uz Maskavu:) Interesanti:)

+9
-5
Atbildēt

4

    dro > dro 04.05.2010. 14.07

    Ir tāda nianse, ka, izplatot Deklarāciju bez braukšanas, bez ierunām varēja iegūt vēstures pārskatītājas un fašistes “birku”.
    ___________________________
    Šausmas! Ko darīt? Vai nevajadzētu piem.Zurofam piešķirt Latvijas Goda pilsoņa nosaukumu?:)

    +1
    -2
    Atbildēt

    0

    Silvija Adijāne > dro 04.05.2010. 10.55

    Nē nevarēja. Ir tāda nianse, ka, izplatot Deklarāciju bez braukšanas, bez ierunām varēja iegūt vēstures pārskatītājas un fašistes “birku”. Un bezjēdzīgu trakotāju rietumu partneru acīs. Otrkārt, ja krievi ir savas vēstures ķīlnieki, jo nekā labāka viņiem šodien nav, tad tas nenozīmē, ka mums jābūt tādiem pašiem.

    P.S. nejaukt ar vēstures necienīšanu vai aizmiršanu.

    +2
    -3
    Atbildēt

    0

    astra_ozo > dro 03.05.2010. 19.50

    Ko viņa maskavā svinēja? viena okupanta uzvaru pār otru? Tas, ka viņas ģimenei izdevās aizbēgt un izvairōties no krievu represijām, nenozīmē, ka visa pārējā tauta nebija spiesta 50 gadus ciest okupācijas jūgā. Vismaz divām latviešu paaudzēm tika pilnībā sagrauta viņu dzīve. No krievu okupantu represijām cietuši vairāk nekā 200 000 latviešu, bet tantuks svin kkādu uzvaru.
    Tas, ka viņa nodeva savu glābēju – leģionāru – piemiņu… Ko lai saka – nožēlojami…

    +4
    -4
    Atbildēt

    0

    ilmisimo > dro 03.05.2010. 21.21

    tur ir īpašas spalvas, tai vagonā.Citur tādu nav.Augusta gars ar tur regulāri rādoties.

    +1
    -1
    Atbildēt

    0

dro 04.05.2010. 13.56

2. pasaules karš ir pamats, uz kā šovinisti cer vienot Krievijas iedzīvotājus, un nekādas vizītes vai vēsturnieku pētījumi nespēs izmainīt viņu staļinisko vēstures izpratni.

+4
-1
Atbildēt

2

    ievuliitis > dro 05.05.2010. 09.32

    Piekrītu par šovinistiem un vēsturniekiem, kas pilda pasūtījumu. Bet Krievija ir liela un pat tur, lai kā tev tas neliktos neticami, ir cilvēki, kas cenšas domāt ar galvu un – pat vēl vairāk – neatbalsta ne Putina politiku, ne vienkāršotu vēstures skatījumu.

    0
    0
    Atbildēt

    0

    ilmisimo > dro 04.05.2010. 22.31

    Tāg an Pēdējais mīts. Uz tā viss kantoris turas.Kvazireliģiska būšana.Un tadēl visādi tur vēsturnieku pētījumi Krievijā top uztverti tāpat kā islama pasaulē karikatūras par Muhamedu. Reliģiska lieta.

    +1
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu