Dzefirelli Karmena televīzijā • IR.lv

Dzefirelli Karmena televīzijā

25
LTV

Ceturtdien, 6. maijā, plkst. 21:15 LTV1 ēterā būs skatāma Latvijas Televīzijas vēsturē pirmā translācija no Vīnes Valsts operas – Žorža Bizē operas "Karmena" atjaunojuma izrāde, kuru iestudējis pasaulslavenais režisors Franko Dzefirelli. Pie diriģenta pults būs latviešu diriģents Andris Nelsons.

Karmenas lomu dziedās „Eiropas pirmā Karmena” jeb bulgāru mecosoprāns Nadja Krasteva, kura Karmenas lomu divreiz dziedājusi arī Latvijā (2007. gada vasarā Daiņa Kalna rīkotajos Opermūzikas svētkos Jūrmalā, bet 2008. gada oktobrī arī Latvijas Nacionālajā operā). Mikaēlas lomā – Krievijas operdīva Anna Ņetrebko, kura piedalījusies četros Opermūzikas svētku iestudējumos Siguldā. Abās galvenajās vīriešu lomās – itāļu dziedātāji: Hozē lomā – tenors Masimo Džordano, bet Eskamiljo atveidos basbaritons Ildebrando d’Arkandželo. Visi četri solisti ir pasaules pirmā lieluma operzvaigznes, kas katru sezonu ir pieprasīti vislabākajos operteātros.

1978. gada leģendāro „Karmenas” iestudējuma atjaunojumu veidojis viens no pasaules slavenākajiem kino un operas režisoriem Franko Dzefirelli. Viņa radošajā kontā – par pasaules klasiku kļuvušās filmas „Romeo un Džuljeta”, „Jēzus no Nācaretes”, „Brālis Saule, Māsa Mēness”, „Hamlets” ar Melu Gibsonu titullomā. Viņš iestudējis izrādes arī pasaules slavenākajos operteātros (piemēram, Milānas La Scala, Ņujorkas Metropolitēna operā), iestudējot „Karmenu”, „Aīdu”, „Traviatu” un daudzus citus pasaules operas šedevrus. Virkne no iestudējumu veidoti arī kā operfilmas („Traviata”, „Toska”).

Andris Nelsons Vīnes Valsts operā debitējis 2008. gadā, stājoties pie P. Čaikovska operas "Pīķa dāma" diriģenta pults. Vēlāk diriģējis arī Verdi operu "Toska" un Pučīni "Madama Butterfly". Šovasar gaidāma Andra Nelsona debija Baireitas festivālā ar R.Vāgnera operas "Loengrīns" jauniestudējumu. Savukārt laikā no šī gada līdz 2013. gadā paredzēta Andra Nelsona debija pie Vīnes Filharmonijas diriģenta pults. Pasaules prese un mūzikas kritiķi Andri Nelsonu šobrīd ierindo pasaules labāko jaunās paaudzes diriģentu statusā.

Žorža Bizē „Karmena” ir viena no skaistākajām un populārākajām operām pasaulē. Prospēra Merimē drūmajai novelei ar Žorža Bizē mūzas vēlību bijis lemts pārtapt krāšņā operā, kas ne tikai padarījusi nemirstīgu Bizē vārdu, bet kļuvusi arī par vienu no visu laiku iemīļotākajiem šī žanra darbiem. Par to liecina rekordlielais iestudējumu un ieskaņojumu skaits un nebeidzamā publikas mīlestība, pilnīgs pretstats pasaules pirmizrādes naidīgi noskaņotajai auditorijai 1875. gadā Parīzē.

Vīnes Valsts opera (Wiener Staatsoper) ir viens no Eiropas un pasaules prestižākajiem opernamiem, kas ieguvis pasaules klases reputāciju ar izcilajām izrādēm. Tikpat slavens ir tās Filharmonijas orķestris. Nakts Vīnes operā ir izcils piedzīvojums ikvienam! Turklāt Vīnes opera vienlaikus ir arī izcila arhitektūras un mākslas pērle, kas tapusi no 1861. līdz 1869. gadam un ieturēta itāliešu renesanses stilā, respektējot šī laika nozīmi mākslā un kultūrā.

 

Komentāri (25)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu