Mūžībā aizgājusi Dina Kuple • IR.lv

Mūžībā aizgājusi Dina Kuple

12
Evija Trifanova, LETA

Sabiedriski aktīvās aktrises mūžs bijis bagāts lomām gan teātrī, gan kino

Mūžībā 80 gadu vecumā aizgājusi aktrise Dina Kuple, vēstī Latvijas Televīzijas ziņu raidījums "Panorāma". Viņas skatuves mūžs lielākoties noritēja Dailes teātrī, toties sabiedriskajā dzīvē Kuple bija aktīvākā nacionālās idejas paudēja skatuves mākslinieku vidū.

Kuple ar Dailes teātri bija saistīta no karjeras sākumā 1955. līdz pat 1977.gadam, informē teātra mājaslapa. Pēc tam viņa vairāk nekā 10 gadus spēlēja Jaunatnes teātrī. Dailes teātrī viņa atgriezās 1991.gadā.

Dailes teātrī Kuples radoši izcilo lomu vidū ir Spīdola ("Uguns un nakts"), Terēze ("Mežone"), Nastasja Fiļipovna ("Idiots"), Anita Sondore ("Nāc uz manām trepēm spēlēties!"), Šarlote Šēna ("Letisa un mīlašķis"), Ebija Brūstere ("Arsēns un vecās mežģīnes)", Klēra Belšere ("Dzelzs magnolijas"), Orta ("Pūt, vējiņi!"), Selma Lāgerlēva ("Tēlu meistari"). Viņa spēlējusi arī latviešu kino klasikas fondā ieskaitītās filmās – "Elpojiet dziļi", "Klāvs, Mārtiņa dēls", "Nauris", u.c.

Kā vēstī aģentūras LETA arhīvs, pēc 70 gadu jubilejas Kuple aizgāja no teātra, nolemjot, ka diezgan strādāts un laiks palīdzēt bērniem. "Biju teātrī ļoti noslogota, un meitai, kurai četri dēli, nav neviena cita, kurš varētu palīdzēt. Daudzi neticēja, ka varu bez teātra iztikt, bet es jūtos ļoti labi, jo esmu brīva un varu rīkoties ar laiku pēc savas patikas," toreiz sacījusi aktrise.

Viņa bija sabiedriski aktīva nacionālās valsts atjaunošanas veicinātāja, darbojās Tautas frontē un pirms dažiem gadiem piedalījās protestos pret Aigara Kalvīša (TP) valdības politiku. Kuple pati presei tolaik sacījusi: "Kad bija tautas demonstrācijas, atcerējos savu Atmodas laika darbību – tad vienīgā no aktieriem darbojos Tautas frontes domē, biju ļoti patriotiski noskaņota. Tādēļ arī piedalījos demonstrācijās pie Saeimas un Doma laukumā. Uzskatu, ka mums ir jāiesaistās politikā, un priecājos, ka ir cilvēki, kuri nesamierinās ar notiekošo." Laiku Tautas frontē aktrise uzskatījusi par sava mūža skaistāko posmu.

Komentāri (12)

Eliks 03.05.2010. 01.16

Vieglas Jums, mīļā māksliniec, dzimtās zemes smiltis! Paliksiet atmiņā kā gudra, cēla gara aristokrāte, bet vienlaicīgi gaišs un sirsnīgs cilvēks. Un pilnīgi nešaubīgi – Latvijas patriote! Mūžs ir bijis piepildīts un bagāts. Paldies par visu un gaišu ceļu mūžībā!

+9
0
Atbildēt

0

austrisv 03.05.2010. 13.58

Es arī atceros Dinu Kupli, ne tikai kā aktrisi, bet gan, kā aktīvu pilsoniskās sabiedrības cilvēku. Vienmēr esmu par šiem uzskatiem ļoti cienījusi D. Kupli. Viņa teātrī un filmās parasti spēlēja aktīvas komunistu nomenklatūras darbinieces,tāpēc vērojot viņas darbību TF un vēlāk. vienmēr esmu jūsmojusi un apbrīnojusi, viņu kā aktīvu un progeresīvu mūsdienu sievieti, kura nekad nav samierinājusies ar to mafiju, kura te “saimniekoja” Latvijā it sevišķi jau pēdējos gados! Visu cieņu viņai! Lai viņai vieglas smiltis. Jaunie aktieri un Rēzija it sevišķi, varētu mācīties no šīs lieliskās aktrises, cilvēka un mātes!

+9
0
Atbildēt

0

janis_lasmanis1 03.05.2010. 20.27

Tevis jau sen pietrūka, un tagad tu aizgāji. Fantastiska aktrise. 1991. gadā Atriebēja spēlējot Agati – aizsita elpu arī skatītājiem Kanādā. Neazmirstama P. Pētersona izrādē Bastards. Starojoša personība, mūsu zieds. Izsaku līdzjūtību meitai, mazbērniem, ģimenei. Mīlu, mīlēju, mīlēšu.

+7
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu