Ap 100 dalībnieku policistu akcijā • IR.lv

Ap 100 dalībnieku policistu akcijā

43
Evija Trifanova, LETA

Arodbiedrība draud turpināt protestus starptautiskā līmenī, ja valdība ignorēs atalgojuma garantiju prasību

Ja valdība arī pēc šīs akcijas turpinās ignorēt arodbiedrību viedokli un Iekšlietu ministrijā (IeM) strādājošo problēmas, protesta akcijas tiks rīkotas starptautiskā līmenī, sestdien Darba svētkos pie Ministru kabineta rīkotā protesta sanāksmē paziņoja Latvijas Apvienotās policistu arodbiedrības (LAPA) prezidents Agris Sūna, vēstī aģentūra LETA. Protestētāji prasa valdību nākamā gada budžeta veidošanas gaitā vairs neaiztikt policistu un ugunsdzēsēju atalgojumu, ziņo aģentūra BNS.

Protesta akcija sarīkota kā atbilde uz Ministru prezidenta Valda Dombrovska (JL) nevēlēšanos sniegt IeM darbiniekiem rakstiskas garantijas, ka viņu atalgojums vairs netiks samazināts, pamato LAPA. Savukārt iekšlietu ministres Lindas Mūrnieces (JL) solījumiem tiesībsargi vairs neticot, uzsver Sūna.

Noziedzība aug ar katru dienu, bet policisti plinti krūmos nemetīšot, solīja arodbiedrības līderis. Ja arī šī akcija paliks bez atbildes, LAPA protestus rīkošot starptautiskā līmenī, un ''tad paskatīsimies, kas notiek, ja šmuci iznes no valsts laukā'', brīdināja policistu pārstāvis.

Pāris akcijas dalībnieku Latvijas Radio sacīja, ka daudzi kvalificēti tiesībsargi atstāj dienestu, lai brauktu vienkārša, bet labāk atalgota darba meklējumos uz ārzemēm. Savukārt citi nenāk uz protesta akcijām, jo baidās par represijām no vadības puses.

Sūna, rokās turot policistu cepuri, pilnu ar sīkām monētām, paziņoja, ka tas ir pēdējo dienu laikā policistu saziedotais, ko iekšlietu struktūrās strādājošie ir gatavi atdot budžeta konsolidācijai, bet "pārējo lai piemet valdības locekļi". Pasākums noslēdzās ar saziedotā svinīgu nolikšanu pie valdības ēkas durvīm.

Akcijas mērķis bija pievērst uzmanību IeM iestādēs dienējošo un nodarbināto personu neapskaužamajam materiālajam stāvoklim un tā ietekmei uz valsts iekšējo drošību. Akcija noritēja mierīgi. Kolēģus pieskatīja apmēram 20 policisti, ziņo BNS.

Protesta akcijā klāt bija arī Latvijas Sociāldemokrātiskās strādnieku partijas pārstāvji, to skaitā līderis Jānis Dinevičs, un Latvijas brīvo arodbiedrību savienības vadītājs Pēteris Krīgers, ziņo BNS.

Martā LAPA iesniedza atklātu vēstuli premjeram, lūdzot sniegt rakstiskas garantijas par to, ka turpmāk atalgojuma samazinājums iekšlietu sistēmā nenotiks. "Bez jebkāda sociālā dialoga Valsts policijas un Ugunsdzēsības un glābšanas dienesta darbinieki jau ir zaudējuši 45-55% no līdzšinējā atalgojuma. Dienestu turpina pamest pieredzējuši profesionāļi. Amatpersonu pastāvīgās mainības dēļ ievērojamam darba kvalitātes kritumam cenšas pievērst uzmanību gan Ģenerālprokuratūra, gan  tiesu pārstāvji, bet pat šie satraukuma un pamatotu bažu pilnie brīdinājuma signāli par notiekošajiem procesiem Iekšlietu ministrijā, kas nebūt nesola vērā ņemamus uzlabojumus vai cerīgas situācijas uzlabošanas izredzes, nav saklausīti," pausts vēstulē.

Komentāri (43)

mary75 01.05.2010. 16.51

Domokratiskā valstī protesta akcijas un savu tiesību aizstāvēšana ir visnotaļ atbalstāma rīcība.
Kas attiecas uz Sūnu, pēc dažām viņa publiskām uzstāšanām, kur viņš visās nelaimēs vainoja Sorosu, SVF, ES, kaut kādu tur starptautisko mafiju un Dombrovska valdību, bet, ne ar vienu vārdu nepieminēja, ka visa situācija ir Kaulīša trekno gadu rezultāts, un uzstājas ar, maigi sakot, dīvainiem paziņojumiem, par to, kur varētu ņemt naudu, tad viņš, labākajā gadījumā, ir bezatbildīgs populists, sliktākajā – vai nu neadekvāts cilvēks, vai arī angažēta persona, kurš dara visu, lai par vainīgiem uzskatītu patreizejo valdību, es policistu vietā izvēlētos citu līderi.

+10
0
Atbildēt

10

    ::Vai cis :: > mary75 01.05.2010. 18.16

    Mans mīļākais seriāls ir “Deksters”, reizēm gandrīz vai žēl, ka mums Latvijā nav šāda Dekstera Morgana:)

    0
    0
    Atbildēt

    0

    Ivars Zvirbulis > mary75 01.05.2010. 21.37

    tad nu laiks no JL un Vienotības prasīt to, ko viņi tik dedzīgi sola, jums tā nešķiet? ;-) Pagaidām neredzu nevienu izpildītu solījumu. http://neoidiotisms.blogspot.com/

    +1
    -1
    Atbildēt

    0

    austrisv > mary75 01.05.2010. 18.08

    Krīgers jau 2007.gadā panāca, ka skolotājiem pielika algas un gan jau vēl kādai nozarei uz soc budžeta rēķina .Tātad ar vienu roku ņem, bet ko dara ar otru roku?

    +1
    -1
    Atbildēt

    0

    mary75 > mary75 01.05.2010. 18.06

    Bet, Francija, Skandināvija, Lielbritanija, utt., ne visur arodbiedrības saaugušas ar mafiju.

    Soprano gan ir arī man viens no mīļākajiem seriāliem.

    0
    0
    Atbildēt

    0

    mary75 > mary75 01.05.2010. 17.52

    Katrai lietai savas pozitīvās un negatīvās puses, pat baznīcai, tāpat arī arodbiedrībai, bet, savā laikā tikai pateicoties arodbiedrībām tika daudz kas panākts darba ņēmēju aizstāvībai, darba devēju piespieda uz dialogu ar darba ņēmēju, arī tagad Francijā, Itālijā. skandināvijā spēcīgas arodbiedrības spēlē pozitīvu lomu.

    +2
    -1
    Atbildēt

    0

    austrisv > mary75 01.05.2010. 17.11

    Tāds jau arodbiedrību darbs: iet ar karogiem un klaigāt! Tā viņi pelna maizi!

    +2
    -1
    Atbildēt

    0

    mary75 > mary75 01.05.2010. 18.31

    Par budžeta sabalansēšanu jādomā valdībai, ne visas prasības jāapmierina, bet, no valdības jāprasa, ja neviens neko neprasīs, valdība galīgi atsaitēsies.

    +2
    0
    Atbildēt

    0

    ::Vai cis :: > mary75 01.05.2010. 18.01

    Jā, bet mēs nedzīvojam Tevis minētajās valstīs. Starp citu, es reizi pa reizei paskatos kādu no neskaitāmajām “Soprano” sērijām, un man palicis atmiņā sižets par afroamerikāņu arodbiedrības līderi, kas mītiņā bļauj par melnādaino tiesībām strādāt, bet pēc mītiņa kopā ar Toniju Soprano iemalko konjaku. Tur darbība notiek mūsdienās un , cik lasīts, autori un aktieri labi pārzina reālo dzīvi.

    +2
    0
    Atbildēt

    0

    mary75 > mary75 01.05.2010. 17.23

    Nevaru piekrist, ja arobiedrības atbalsta vairākums, nevis mazākums, kā pie mums, un tai ir normāli līderi, tad arodbiedrība var panākt daudz, rietumos jau cauri arodbiedrībām darba ņēmēji jau arī panākuši tās, salīdzinot ar Latviju, milzīgas socialās garantijas.
    Latvijā cilvēki arodbiedrībā nestājas, bet pēc tam bļauj, ka arodbiedrība neko nevar, bet, ko tad tā varēs, ja tur knapi 10% strādājošo?
    Latvijā cilvēki nesaprot, ka, lai ko panāktu, jābūt savstarpējai solidaritātei, jo darba devējs vai valdība visvairāk baidās taisni no tā, un tāpēc īsteno skaldi un valdi politiku.

    +3
    0
    Atbildēt

    0

    ::Vai cis :: > mary75 01.05.2010. 17.36

    Hm, bet vēsture gan liecina, ka daudzos gadījumos arodbiedrību loma ir bijusi stipri vien negatīva. Ciešas saites ar mafiju, tirgošanās ar ietekmi, biedru naudu izšķērdēšana utt. utjpr. Fakts, ka Sūna visā galvā lād Lindu Mūrnieci, varētu liecināt par pirmo no manis minētajām arodbiedrību destruktīvās darbības iespējām.

    +4
    -1
    Atbildēt

    0

rīt sapratīšu 01.05.2010. 15.14

Es iesaku Sūnas kgm prasīt garantijas no (AŠ) X (AŠ)= (AŠ)kvadrātā! Resp.no tiem, kas valstī šādu situāciju radīja. Apgalvoju – apsolījumu saņemsiet! Tikai kā būs ar solījuma izpildi?

+8
-1
Atbildēt

0

Aivars Krauklis 01.05.2010. 22.42

Droši vien kādreiz arodbiedrībām ir bijusi arī pozitīva loma, bet tas laiks sen aiz kalniem. Arodbiedrību nesamērīgā ietekme ir viens no iemesliem „vecās Eiropas” nu jau bezcerīgai atpalicībai. Ātrumā dažas detaļas – kāpēc neveicas Aeorubusiem? Kā atšķiras zinātniskiem pētījumiem novirzītā koprodukta daļa intelektuālajā Eiropā un tumsonīgajā ASV? Kā aviadispečeru arodbiedrības ietekmē lidojumu ekonomiskumu un drošību Eiropā? Vēl? Paskatāmies šodienas ziņas. Grieķijas krīze neradās bez būtiska arodbiedrību nopelna, pārējā PIGS tāpat. Francija tālu neatpaliek.
Gan jau latvju arodbiedrības pārspēts Rietumeiropas sarkanos, kā nekā komunisma skolā apgūtais nekur nav zudis.

+5
0
Atbildēt

3

    mary75 > Aivars Krauklis 02.05.2010. 10.59

    Jā, vajadzētu jau saprast, ka ar to socialismu Eiropa brauc uz elli, bet, eiropieši pieraduši tā dzīvot, atteikties ne no kā negrib, politiķi, pārsvarā, ir tizli un populisti, kas iet tam pavadā, ja tā ies, Eiropas nākotne rādās padrūma, kaut arī, daži domā, ka Eiropa varētu pārvērsties par ko līdzīgu muzejam un labiekārtotu pensionāru dzīves vietu, tikai, nav saprotams, kurš tad pelnīs tās pensijas, ja nu imigranti, paši jau nedzemdē, lai nevajadzētu ne no kā atteikties.

    0
    0
    Atbildēt

    0

    mary75 > Aivars Krauklis 02.05.2010. 09.07

    Par veco Eiropu var piekrist, bet, ne tikai arodbiedrības tai traucē, bet arī milzu savairojusies birokrātija, kaut kur lasīju, lai tur izdabūtu cauri kādu lēmumu, vajadzīgi 2-3 gadi.
    Arī Latvijā, vismaz pagaidām, galvenais traucēklis attīstībai ir nevis arodbiedrības, bet gan birokrātija.

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    Aivars Krauklis > Aivars Krauklis 02.05.2010. 10.35

    Mūsdienās birokrātija un arodbiedrības pārvērtušās par nedalāmu komplektu sabiedriskā labuma neracionālā tērēšanā. To simbioze ir galvenais „traucēklis attīstībai”, formas vecajā Eiropā un Latvijā atšķiras nedaudz.
    Piemērs Latvijā – kad kāds pār mēru aizrāvies administrators tiek atlaists, izrādās, ka šo sargā „koplīgums”. Tātad arodbiedrība. Tāpat koplīgumi attaisno nepamatotas piemaksas, prēmijas u.t.t. Sabiedriskajā sektorā koplīgums nozīmē, ka divi līgumslēdzēji vienojušies par to, ka trešai pusei, tas ir – nodokļu (reāli nopelnīto) maksātājiem ir pienākums apmaksāt abu izdarības bez kādas iespējas procesu ietekmēt. Manuprāt – grandioza cūcība.
    Ķezas ar „lēmumu izdabūšanu” ir ne tik daudz termiņu dēļ, ka tāpēc, ka administratīva regulēšana ieviesta tur, kur bez tādas var iztikt. Bet tad regulētājs izrādās nevajadzīgs, atkal palīgā steidz arodbiedrības.

    +1
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu