Ronis: tas ir uzticības balsojums ārlietu dienestam • IR.lv

Ronis: tas ir uzticības balsojums ārlietu dienestam

16
Evija Trifanova, LETA
Indra Sprance

Ar 90 balsīm par un vienai atturoties Saeima ārlietu ministra amatā apstiprinājusi bijušo diplomātu Aivi Roni

Jaunais ārlietu ministrs Aivis Ronis žurnālistiem pēc ievēlēšanas sacīja, ka par “šādiem skaitļiem greizsirdīgs būtu jebkurš vēl palikušais pasaules diktators”. Pēc Roņa teiktā, balsojums par viņa apstiprināšanu bija “uzticības balsojums Latvijas ārlietu dienestam”.

Ministrs pēc apstiprināšanas amatā atkārtoti apliecināja, ka nodrošinās ārpolitikas kontinuitāti, nebūšot arī nekādas kadru pārmaiņas Ārlietu ministrijā.

Par Roņa apstiprināšanu balsoja 90 klātesošie Saeimas deputāti no visām frakcijām un ārpus frakcijām esošie tautas kalpi, bet atturējās viens parlamentārietis – deputāts Visvaldis Lācis.

Lācis Ir.lv sacīja, ka balsojumā atturējies, jo viņam nav skaidra Roņa nostāja NATO jautājumos. Lācis stāstīja, ka jau 2007.gadā esot aicinājis izvest Latvijas karaspēku no Afganistānas, jo šajā karā, pēc Lāča domām, neesot iespējams uzvarēt. “Es nezinu viņa domas šajā jautājumā, tāpēc es nevaru balsot,” skaidroja Lācis.

“Ārlietu ministra amatu es pieņemu ar pateicību un misijas apziņu,” intervijā Ir.lv sacīja ārlietu ministra amata kandidāts, bijušais Latvijas vēstnieks ASV un NATO Aivis Ronis. Kā atklāj Ronis, pirmie viņam šo amatu piedāvājuši Rīgas pils cilvēki, taču “ar dažu minūšu starpību” bijis zvans arī no premjera biroja, līdz ar to viņš uzsver, ka uzrunāts gandrīz vienlaicīgi no abām pusēm.

Vaicāts, kādēļ piekritis uz dažiem mēnešiem uzņemties pildīt ārlietu ministra pienākumus, Ronis atbildēja: “Mani tāpat kā visus Latvijas iedzīvotājus un politiķus uztrauc gan iekšpolitiskā, gan ekonomiskā situācija. Tāpat ļoti uztrauc ārlietu dienesta nākotne, es ļoti vēlos, lai ārlietu dienesta spēja darboties Latvijas interešu aizstāvēšanai ārzemēs nebūtu ietekmēta no tām iekšpolitiskajām un ekonomiskajām grūtībām, kuras mums šodien ir. Es redzu savu uzdevumu veidot pārpolitisku atbalstu Latvijas ārpolitisko interešu aizstāvībai.”

Ronis izglītību ieguvis Kolumbijas Universitātē un Latvijas Universitātē. No pagājušā gada augusta viņš ir eksperts jaunās NATO stratēģiskās koncepcijas ekspertu darba grupā,  kā arī strādā ar uzņēmēju Valēriju Belakoņu saistītā Latvijas-Amerikas finanšu forumā, no  2004. līdz 2005. gadam bijis ārkārtējais un pilnvarotais vēstnieks NATO, pirms tam Latvijas vēstnieks ASV, vēl pirms tam daudzus gadus dažādos amatos strādājis diplomātiskajā dienestā.

Visu interviju ar Aivi Roni drīzumā lasiet sadaļā “Skats”.

Komentāri (16)

putekliic 29.04.2010. 09.58

A.Ronis vēl spoži uzmirdzēs Latvijas politiskajās debesīs. Vispārejā poitiskās “elites” fona pelēcība (lai neteiktu vairāk) to vēl vairāk paspilgtinās. Ja tik vien Ronis pats vēlēsies iesaistīties aktīvi politikā, viņš kļūs par izcilu valstsvīru, jo viņā ir viss kas nepieciešams – intelekts, izglītība, inteliģence, kā arī atbilstošu personisko īpašību kopums. Arī harizma viņam piemīt.

+4
-2
Atbildēt

0

mary75 29.04.2010. 09.34

Uz dažādu kombainieru, vetārstu, komjaunatnes funkcionāru fona, kas mums te bija par ministriem, Ronis izskatās pietiekami izglītots, inteļiģents un sakarīgs cilvēks.

+3
-1
Atbildēt

2

    ievuliitis > mary75 29.04.2010. 14.24

    Neaizstāvu Roni, bet gribu precizēt, ka Ronis pirms uzsākt diplomātisku karjēru strādājis LTV. Vai bijis Komjaunatnes CK – nav dzirdēts.

    0
    0
    Atbildēt

    0

    Edmunds Dukulis > mary75 29.04.2010. 10.53

    Skiet, ka ari Ronis bija komjaunietis, ka tiesi no turienes vinam ta sena draudziba ar Mari Riekstinu, abi komjauniesi ienaca Arlietu ministrija taja pasa laika.

    Un pozitivais balsojums ir ari tapec, ka Ronim ir labi sakari ar TP, atbalsts ari Karginam sava laika pasniegts, u.t.t.

    +2
    0
    Atbildēt

    0

P_Dancis 29.04.2010. 10.40

Ronis ir tipisks diplomātijas birokrātu pārstāvis, kurš savā līdzšinējā darbībā nav apliecinājis ne mazāko principialitāti. Ja Latvijai ir vajadzīgi politiķi, kas labi izskatās un māk runāt, bet ir nemotivēti, tad uz priekšu.

+3
-2
Atbildēt

2

    mary75 > P_Dancis 29.04.2010. 11.25

    Un kur tieši viņam bija jāapliecina tā principialitāte?

    0
    0
    Atbildēt

    0

    P_Dancis > P_Dancis 29.04.2010. 11.31

    Savā profesijā, t.i. ārpolitikas jautājumos.

    +1
    -1
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu