Vanags: Lēvalda lieta ir izņēmuma gadījums • IR.lv

Vanags: Lēvalda lieta ir izņēmuma gadījums

41
Rūta Kalmuka, F64/LETA

Aizdomās par pedofiliju turētais vikārs Agris Pāvils Lēvalds ir atstādināts no amata pienākumu pildīšanas

“Nevajadzētu viena cilvēka problēmas un grēkus vispārināt, tas nebūtu taisnīgi. Ja šī lieta tiešām apstiprināsies, tas tomēr ir izņēmuma gadījums. Tas uzreiz nenozīmē, ka visi mācītāji ir līdzīgi,” sarunā ar Ir.lv saka Latvijas Evaņģēliski luteriskās baznīcas (LELB) arhibīskaps Jānis Vanags. “Ir kādreiz bijušas disciplinārlietas, bet ar šādām lietām mums nekad iepriekš nav bijis jānodarbojas.”

“Ir traģiski, ka cietuši ir bērni, vēl jo vairāk, ja šādās darbībās ir iesaistīts garīdznieks. Tas ir ārkārtīgi nepatīkami, atbaidoši un nosodāmi,” pauda Vanags.

Vanags arī apstiprināja, ka Lēvalds ir atstadināts no amata pienākumu pildīšanas, tomēr izslēgts no garīdznieku rindām viņu varēšot tikai tad, ja tiesas spriedums būs notiesājošs.

Mums tas ir šoks un pilnīgs pārsteigums, neslēpa Vanags, uzsverot, ka baznīcai nav bijušas nekādas aizdomas, ka Lēvalds varētu būt iesaistīts tādā noziegumā, par ko viņš pašlaik tiek turēts aizdomās. “Pat viņa tuvākajiem draugiem nav bijušas aizdomas,” saka Vanags.

Aizdomas Lēvalds nav radījis arī pagājušajā gadā, kad luterāņu baznīca viņu uzņēma savās rindās, pirms tam viņš kalpoja katoļu baznīcā. “Viņš griezās pie mums pagājušajā gadā un sacīja, ka ir nonācis pie pārliecības, ka luteriskā mācība viņu pārliecina vairāk nekā katoļu un ka katoļu baznīcā viņš vairs neatrod par iespēju kalpot, nevarot satikt ar savu priekšniecību un lūdza, vai nevar mainīt konfesionālo piederību un pārnākt pie mums,” atceras Vanags.

Arhibīskaps uzsver, ka Lēvalds pirms uzņemšanas luterāņu baznīcā iztaujāts – arī par pedofilijas jautājumiem, un apgalvojis, ka problēmu neesot un arī nekādas aizdomas nav radījis. Vanags tāpat sacīja, ka luterāņu baznīcai nav bijušas ziņas, ka Lēvalds būtu bijis izslēgts no katoļu baznīcas, kā tas tagad izskan. Lēvalds gan toreiz, kad nācis pie luterāņiem, nav kalpojis nevienai katoļu draudzei. “Tas, ka viņš kādu laiku nav ticis pie kalpošanas katoļu baznīcā, to mēs izskaidrojām ar nesaskaņām ar priekšniecību,” tagad saka Vanags.

Romas katoļu baznīcas kardināls Jānis Pujats, uzzinot, ka luterāņu draudze savā pulkā grasās uzņemt no katoļu baznīcas izslēgto Lēvaldu, brīdinājis arhibīskapu Jāni Vanagu, norādot, ka "šis cilvēks nav lietaskoks", vēsta portāls Delfi. LELB pārstāvis Ivars Kupcis Ir.lv gan skaidroja, ka Pujats Vanagu par to, ka ar Lēvaldu varētu būt grūtības, brīdinājis jau tad, kad Lēvalds bija iecelts amatā luterāņu baznīcā.

No kardināla Pujata izteikumiem nebija iespējams secināt, ka ar Lēvaldu varētu būt šādas problēmas, saka Vanags. “Būtu bēdīgi domāt, ja katoļu kolēģi būtu zinājuši un nebūtu mums teikuši. Es domāju, ka viņi tā nebūtu rīkojušies,” pārliecināts Vanags.

“Acīmredzot mēs neesam izzinājuši visas lietas līdz galam, bet jautājums ir, vai šādas lietas vispār var noskaidrot pārrunu ceļā,” secina Vanags. Viņš neslēpj, ka tagad citu konfesiju garīdznieku pārnākšana luterāņu baznīcā būs sarežģītāka. “Būs vairāk iemeslu stingrāk izpētīt. Mēs neapšaubāmi būsim piesardzīgāki,” sacīja Vanags.

Jau esam rakstījuši, ka policija uz aizdomu pamata par pedofiliju aizturējusi trīs vīriešus – mācītāju, bērnu slimnīcas apsargu un bijušo ieslodzīto.

Pagājuša gada oktobrī policija no kāda Latvijas bērnunama saņēma informāciju par iespējamu bērnu seksuālu izmantošanu. Izmeklēšanas rezultātā policija novembrī Rīgā aizturēja 1953.gadā dzimušu, agrāk netiesātu vīrieti, kurš strādāja par apsargu bērnu slimnīcā Rīgā, atsaucoties uz Valsts policiju, ziņo BNS.

Izmeklēšanā noskaidrots, ka viņam bija vairāki līdzzinātāji un, apvienojušies grupā ar vēl diviem līdzīgiem domubiedriem, veikuši savas prettiesiskās darbības. Šogad aprīlī Latgales pusē aizturēts 1962.gadā dzimis, agrāk netiesāts mācītājs, bet dažas dienas vēlāk aizturēts arī trešais šīs noziedzīgās grupas dalībnieks – 1974.gadā dzimis, agrāk par mantiskiem noziegumiem tiesāts vīrietis bez noteiktas dzīves un darbavietas.

Grupējums, pēc likumsargu domām, darbojies vismaz piecus gadus. Rīgas reģiona kriminālpolicijas nodaļas priekšnieks Armands Lubarts žurnālistiem ceturtdien pastāstīja, ka grupējums upurus meklējis pārsvarā no nelabvēlīgām ģimenēm.

Patlaban policija ir noskaidrojusi vairākus cietušos, starp tiem arī personas, kuras minētās noziedzīgās grupas dalībnieki bija seksuāli izmantojuši pirms vairākiem gadiem un kuras pašlaik jau sasniegušas pilngadību. Starp cietušajiem ir arī nepilngadīgas personas ar garīgās attīstības traucējumiem – pedofili ļaunprātīgi izmantojuši viņu bezpalīdzīgo stāvokli, lai apmierinātu savas seksuālās tieksmes. Bērni arī nereti ne tikai piedzirdīti, bet arī uzpirkti, iegādājoties viņiem apģērbu vai papildinot mobilo telefonu priekšapmaksas karšu kredītus.

Izmeklēšanas interesēs policija cietušo skaitu pagaidām neatklāj.

Komentāri (41)

Ģirtmens 29.04.2010. 13.27

Labdien !
Delfi.lv ir katoļu komentārs, ka viņi jamo ir izmetuši laukā un pat brīdinājuši luterānus, ka šis nav labs cilvēks. Rezumējums ir tāds, ka katoļi atkal zinājuši par šī necilvēka nosliecēm un to ir noslēpuši no policijas un vienkārši izmetuši šo arā, lai turpina savus noziegumus, bet tikai ne katoļu paspārnē. Domāju, ka principā varētu arī uzsākt izmeklēšanu pret katoļu baznīcu latvijā par nozieguma slēpšanu vai, kā tas būs juridiski pareizi !!!!!!!

+24
-2
Atbildēt

3

    garausiitis > Ģirtmens 29.04.2010. 15.06

    Var jau būt , Tev cik saprotu tās lietas ir vairāk zināmas.

    +2
    -2
    Atbildēt

    0

    garausiitis > Ģirtmens 29.04.2010. 14.33

    Tāpat var luterāņiem kratīt pirkstu , ka šie nav ņēmuši vērā brīdinājumus.

    +5
    -2
    Atbildēt

    0

    Ģirtmens > Ģirtmens 29.04.2010. 14.59

    Katoļi tikai pateica, ka tas cilvēks nav lietaskoks, domāju, ka ja būtu pateikuši, ka viņš ir pedofīls, nekļūtu ar par mācītāju un jau sēdētu cietumā !

    +8
    -1
    Atbildēt

    0

Loshadka_ 29.04.2010. 12.16

No tā vieglāk nepaliek, bet uz luterāņiem viņš pārnācis pirms maza laiciņa no katoļu baznīcas, kura, kā zināms, spītīgi atsakās atzīt, ka cilvēks ir seksuāla būtne, un viņam ir jābūt ģimenei. Kaut vai tādēļ, lai saprastu, ar kādām problēmām jāsaskaras ģimenes dzīvē. Un lai piepildītu sevi kā pilnvērtīgu cilvēku.
Bēdīgi, ka klajš noziegums, tiks saistīts ar mācītāja amatu un ticību. Tam nav ne sakara, nedz attaisnojuma. Necilvēks ir necilvēks, neatkarīgi no tautības, konfesijas, pat no dzimuma.

+20
-1
Atbildēt

8

    Undīne Pelčere > Loshadka_ 29.04.2010. 17.12

    Dirst ir latviešu valodas vārds, tāds pats, kā ēst, gulēt, mīzt, mīlēt. Kā saka – kas ir dabīgs, tas nav riebīgs. Dubultmorāle.

    +3
    -9
    Atbildēt

    0

    LAURIS > Loshadka_ 29.04.2010. 14.49

    beidz dirst. Reliģiozos jāarstē neatkarīgi no seksualām tieksmēm

    +6
    -11
    Atbildēt

    0

    Undīne Pelčere > Loshadka_ 29.04.2010. 18.10

    Vulgārs – vienkāršs vai apzināti vienkāršots, banāls, pliekans, triviāls; vārda izcelsme ir no latīņu valodas vārda – parasts, vienkāršs.
    Civilizēts – no franču valodas civilise,attīstīts, izmantojams attieksmē pret tautām un sabiedrību.
    Katrā sabiedrībā ir ļoti dažādi cilvēki, šis ir portāls visiem vulgāriem un civilizētiem.
    Dubultmorāle.

    +4
    -5
    Atbildēt

    0

    Undīne Pelčere > Loshadka_ 30.04.2010. 10.51

    Šeit arī parādās Jūsu un visas mūsu sabiedrības dubultmorāle. Ja cilvēks izsakās savā sapršanas līmenī, Jūs uzreiz to nosodat, jo Jums tas nav pieņemami??Bet maskačkas rajonā, Jums, kundzīt, nav nācies, laikam, būt, jo tur valda pilnīgi cita leksika. Mūsu sabiedrība ir tieši tāda, kā ievēlētā deputātu kliķe – dara vienu, bet runā pilnīgi citu. Kāpēc Jūs domājat, ka šajā portālā nebūs visas sabiedrības?? Kāpēc Jūs gribat ignorēt un nosodīt daļu no tās? Tās ir katra cilvēka tiesības izteikties tā, kā viņš māk, un nevienam nav tiesību to nosodīt, lai kā Jums varbūt būtu netīkami lasīt. Visi šie vārdi dirst, pļūtīt, mīzt, šķirba, Jūsu zināšanai, nāk no latviešu tautas folkloras, un iepazīties ar tiem var nerātnās dainas palasot.

    +2
    0
    Atbildēt

    0

    ::Vai cis :: > Loshadka_ 29.04.2010. 21.58

    Man gan negribētos, ka šis portāls pārvērstos par bezmaksas publisko tualeti vai Maskačkas vārtrūmi ar attiecīgo folkloru un leksiku. Diezin vai Tu justos iepriecināta, ja es Tev pateiktu, piemēram: “Aizvāz pļūtamo, šķirba”. Jebšu vai Tev šķistos, ka viss ir pilnīgā kārtībā?

    +2
    0
    Atbildēt

    0

    ::Vai cis :: > Loshadka_ 29.04.2010. 17.21

    Ir vulgāra leksika, un ir civilizēta leksika. Nenojaut atšķirību?

    +7
    -2
    Atbildēt

    0

    ::Vai cis :: > Loshadka_ 29.04.2010. 15.46

    Esi tik laipns un izsakies kā civilizēts cilvēks

    +8
    -2
    Atbildēt

    0

    Marija > Loshadka_ 29.04.2010. 12.27

    Likumā jāparedz, ka atsevišķu profesiju pārstāvjiem – mācītājiem, skolotājiem u.c., kas veikuši pedofilijas noziegumus, izmantojot profesijas iespējas, nodarījums tiek kvalificēts kā vainu pastiprinošs fakts.

    +15
    0
    Atbildēt

    0

Sanita Jemberga 29.04.2010. 15.49

„Palīdzi ,Dievs, palīdzi ,Dievs, visai latviešu tautai” tā uz jaunā žurnāla IR vāka. Un pēkšņi šīs rindas šodienas ziņu kontekstā iegūst skaudru aktualitāti.
Aizdomās par pedofiliju aizturēts mācītājs, kas darbojies noziedzīgā grupējumā kopā ar bērnu slimnīcas apsargu un bijušo cietumnieku. Divas medijos nonākušas detaļas ir īpaši šokējošas. Par katru savu upuri grupējuma dalībnieks informējis abus pārējos, lai arī tie varētu bērnu izmantot. Un – starp cietušajiem ir arī nepilngadīgas personas ar garīgās attīstības traucējumiem.
Bet vēl. Naktī Jēkabpilī cilvēks, kam pirms diviem gadiem piešķirts Latvijas Lepnuma nosaukums, nodūris savu astoņgadīgo meitu. Izrādās, trīs cilvēki gribējuši katrs kaut ko citu: bērna mamma – ņemt meitu sev līdzi uz Angliju, tēvs – lai meita dzīvotu pie viņa, bet bērns – lai tētis un mamma dzīvotu kopā.
Un vēl. 27. aprīlī Priekules pagastā pakāries kāds sešpadsmitgadīgs zēns. Viņa mamma bija mirusi, bet tēvs pārcēlies dzīvot uz ārzemēm.
Tāpēc šodien gribas čukstēt/kliegt – ja vien tas ir iespējams „Palīdzi ,Dievs” … vismaz bērniem.
Taču ja par Dievu, tad arī par Baznīcu. Vēl jo vairāk tāpēc, ka mācītāja Lēvalda aizturēšana savā ziņā ir ierakstījusi Latviju starptautiskā baznīcu pedofilijas skandāla kontekstā. Un no neuzticības ēnas ne katoļu baznīca (kur Lēvalds kalpojis agrāk), ne luterāņu baznīca tagad nevarēs atbrīvoties ar atrunāšanos, ka jautājumu, vai garīdznieks tiešām bijis vainīgs minētajos noziegumos, izvērtēs tiesa. Turklāt pat tad, ja baznīca pirms vai pēc tiesas sprieduma (grūti iedomāties baznīcu, kurā kaut vai skaitās mācītājs, kas apsūdzēts pedofilijā) veiks šo formālo attīrīšanās aktu – Lēvalda izslēgšanu, tai tagad nāksies darīt visu iespējamo, lai pārliecinātu Latvijas iedzīvotājus, par to, ka tā pati ir rūpīgi pārliecinājusies – Daugavpils vikārs ir viens izņēmuma gadījums. Proti, ka Dieva un cilvēku priekšā var droši sacīt – starp Latvijas mācītājiem nav vairs neviena, kurš veicis noziegumus pret bērniem.

+21
-2
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu