Radars pasaulē • IR.lv

Radars pasaulē

2
AFP/LETA

Nedēļas notikumi pasaulē

Eiropas vienotās valūtas ieviesēji nebija paredzējuši situāciju, ka vienai no eirozonas valstīm būtu nepieciešama citu palīdzība finanšu sistēmas glābšanai, taču tieši tas notika 23.aprīlī – Grieķija lūdza 45 miljardu eiro aizdevumu Eiropas Savienībai un Starptautiskajam Valūtas fondam savas parādos iestigušās ekonomikas glābšanai no sabrukuma. Eirozonas valstis jau ir sagatavojušas palīdzības sniegšanas mehānismu un vienojušās Grieķijai piešķirt 30 miljardus eiro. Vēl 15 miljardus ir gatavs aizdot SVF. Tagad Eiropas Komisija un Eiropas Centrālā banka izvērtēs Grieķijas prasības pamatotību, pēc tam pārējās 15 eirozonas valstis lems, vai apstiprināt finanšu palīdzības piešķiršanu.

Jaunievēlētais Ukrainas prezidents Viktors Janukovičs steidz pildīt solījumus uzlabot attiecības ar Krieviju un ir parakstījis vienošanos par Krievijas Melnās jūras flotes bāzes iznomāšanas termiņa pagarināšanu vēl par 25 gadiem pēc 2017.gada, kad būtu beidzies pašreizējā līguma termiņš. Par tiesībām paturēt karabāzi Sevastopolē gandrīz līdz gadsimta vidum Krievija sola samazināt Ukrainai pārdodamās gāzes cenu. 

Lietuvas prezidente Daļa Grībauskaite nebrauks uz Tbilisi svinēt Gruzijas neatkarības 92.gadadienu 26.maijā. Viņa ar strupu «nē» noraidījusi Gruzijas prezidenta Mihaila Saakašvili ielūgumu, taču noliedz, ka nav gribējusi sarūgtināt Krievijas premjeru Vladimiru Putinu, kurš paredzējis ierasties vizītē Viļņā tikai dažas dienas vēlāk – 1. un 2.jūnijā. Gruzijas prezidents, kura valsts teritorijas daļu Krievija okupēja pirms diviem gadiem, nebija ielūgts uz Lietuvas neatkarības atjaunošanas svinībām 11.martā. Kaut gan Grībauskaite ir vienīgā no Baltijas valstu vadītajiem, kas atteikusies braukt uz 9.maija svinībām Maskavā, Lietuvas prezidente ir saņēmusi Krievijas prezidenta Dmitrija Medvedeva ielūgumu ierasties Krievijā viņai piemērotā laikā un uzskata, ka šāds uzaicinājums ir daudz vērtīgāks nekā ielūgumi uz jubileju.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu