4.maijs un laime • IR.lv

4.maijs un laime

3
Pauls Raudseps

Latvijas neatkarības atjaunošanas ceļa kulminācijā nebija jau nekā cita kā vien emocijas – tīras un visaptverošas

Nekad neesmu redzējis tik tīrā veidā laimīgu cilvēku kopumu, kāds stāvēja pie parlamenta 1990.gada 4.maijā. Pēc uzvaras sporta spēlē fanu priekam jaucas klāt adrenalīns un agresija. Pat vislabākajos koncertos un ballītēs ir kādi, kuri nav uz kopējā viļņa. Bet hrestomātiskajās bildēs, kurās redzami pie Augstākās Padomes ēkas sanākušie brīdī, kad tiek pieņemta 4.maija deklarācija «Par Latvijas Republikas neatkarības atjaunošanu», visur ir prieks, pacilātība, gaišas sejas. 

Šī sajūta apņēma visu parlamenta ēku un bija jūtama pat stāvgrūdām pilnajā plenārsēžu zālē, kur gaiss sabiezēja ne tikai daudzo cilvēku, bet arī sapīkušo, ķildīgo Interfrontes deputātu klātbūtnes dēļ. Tomēr, kad deputāts Indulis Ozols no tribīnes sāka lasīt balsošanas rezultātus – «1.vēlēšanu apgabals, Andrejs Panteļējevs – par. 2.vēlešanu apgabals, Ruta Marjaša – par. 3.vēlēšanu apgabals, Vilnis Eglājs – par» -,  no Jēkaba ielas pēc katra «par» pacēlās urravas. Pirms vēsturiskās sēdes sākuma bija kopā skandēts «Brīvība! Brīvība!», bet tagad augošā korī tauta skaitīja «par» balsis – «Viens!» «Divi!» «Trīs!» Kad atskanēja deklarācijas pieņemšanai nepieciešamais simt trīsdesmit otrais «par», aiz logiem sāka skanēt tādas gaviles, ka pēdējo sešu deklarāciju atbalstījušo deputātu vārdi vairs pat lāga nebija dzirdami. 

Kā Augstākās Padomes preses centra darbinieks tajā pēcpusdienā biju plenārsēžu zālē un spilgti atceros, kā tobrīd sēdes vadītājs Anatolijs Gorbunovs pacēla acis uz griestiem un šajā skatā bija jūtams fatālisma un noguruma sajaukums, it kā viņš sev teiktu: nu, tā, tagad viss tikai sākas. Brīdi pēc tam, kad arī zālē deputāti jau cēlās kājās, viņš vēl aizrādīja: «Pirms paziņo rezultātus, nevajag emocijas.» Bet tajā mirklī, Latvijas neatkarības atjaunošanas ceļa kulminācijā, nebija jau nekā cita kā vien emocijas – tīras un visaptverošas. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu