Ar salmonelozi inficē 40 bērnus • IR.lv

Ar salmonelozi inficē 40 bērnus

33
Evija Trifanova, LETA

Rīgas bērnudārzā infekciju reģistrē pēc nepienācīgi pagatavotu vistas ēdienu pasniegšanas

Aprīlī kādā Rīgas pirmskolas izglītības iestādē aptuveni 40 bērni inficējušies ar salmonelozi, ēdot bērnudārzā piedāvātos vistas ēdienus, vēstī aģentūra LETA, atsaucoties uz Latvijas Infektoloģijas centru. 

Infekcija izplatījusies Rīgas 259.pirmskolas izglītības iestādē Jāņa Grestes ielā 3, aģentūru BNS informēja pašvaldības Izglītības, kultūras un sporta departamenta pārstāve Indra Vilde.

Bērnu saslimšana deviņās no 11 bērnudārza grupām konstatēta no 14. līdz 26.aprīlim. Bērni inficējušies, lietojot uzturā pirmsskolas izglītības iestādes pārtikas bloka ēdienus, kas no vistas gaļas pagatavoti, neievērojot tehnoloģiskā un higiēniskā režīma prasības. Par situāciju informēts Pārtikas un veterinārais dienests, kurš lemšot par sodu bērnudārza vadībai, informē LETA.

Pēc pašvaldības rīcībā esošās informācijas, 12 mazuļi ārstējas slimnīcā. Vilde uzsvēra, ka bērnudārza māsiņa, izsludinot iestādē karantīnu, informējusi visu bērnu vecākus par situāciju un aicinājusi izlemt, vai vest savu atvasi uz bērnudārzu. Departamenta darbinieki pārliecināsies, vai bērnudārza kolektīvs ņēmis vērā epidemiologu un pārtikas drošības ekspertu norādījumus slimības risku novēršanai.

Speciālisti skaidro, ka salmoneloze ir infekcijas slimība, kas parasti skar zarnu traktu. Salmonelozes simptomi ir slikta dūša, vemšana, krampji, caureja, drudzis, galvassāpes. Ja slimība noris smagā formā, vai arī – ja saslimušais ir mazs bērns, liels šķidruma zudums var izraisīt smagu organisma atūdeņošanos. Ar salmonelozi var inficēties, ēdot nepietiekami termiski apstrādātus dzīvnieku valsts produktus, vai arī kontaktējoties ar inficētiem dzīvniekiem, arī mājdzīvniekiem.

Salmonelozes simptomi parādās 6-72 stundas pēc inficēšanas. Tie ir – paaugstināta ķermeņa temperatūra, ēstgribas zudums, caureja, slikta dūša, vemšana vai sāpes vēderā. Ja radušās aizdomas par infekcjiu, jāmeklē ārsta palīdzība, kurš noteiks diagnozi, izvēlēsies pareizu ārstēšanu un izskaidros, kā izvairīties no infekcijas izplatīšanās.

Komentāri (33)

maziks 27.04.2010. 15.14

parasti soda tos kuri nemaakuliigi pagatavo eedienus , taadeejaadi saindeejot pateereetaajus , šai gadiijumaa PVD sodiijis beernudaarza juridiskos saimniekus kaa fizisku personu ar nieka 300 ls , faktiski kaa juridiska persona buutu jaasoda ar daudz bargaaku soduar 4 nulleem rakstaamu ciparu , bet te atkal izbraukts sveikaa , kaut nodariijums ieveerojams…

0
0
Atbildēt

0

::Vai cis :: 27.04.2010. 07.56

Gribētos dzirdēt, kādu sodu PVD piemēros ar salmonellozi inficētās vistas gaļas piegādātājiem.

0
0
Atbildēt

0

mary75 26.04.2010. 16.39

Labi, ka ne jersinioze, kā vienā Krievijas bērnudāržā, kur pa ēdienu dzīvojas žurkas.

0
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu