Valsts kancelejas ierēdņi pelna ar konsultācijām • IR.lv

Valsts kancelejas ierēdņi pelna ar konsultācijām

22
Lita Krone, LETA

„De facto”: amatpersonas vairākus mēnešus atrodas bezalgas atvaļinājumā, jo nodarbojas ar konsultāciju sniegšanu ārpus Latvijas

Latvijas Televīzijas raidījums „De facto”, pētot valsts amatpersonu ienākumu deklarācijas, noskaidrojis, ka Valsts kancelejas Politikas koordinācijas departamenta vadītāja Mārtiņa Krieviņa un Valsts kancelejas direktores vietnieces Baibas Pētersones ārpus Valsts kancelejas gūtie ienākumi bijuši krietni lielāki par atalgojumu, ko amatpersonas saņem par darbu kancelejā.

Pērn Krieviņš par darbu Valsts kancelejā saņēmis 13 789 latus, bet viņa ienākumu lielāko daļu veido atlīdzības no Latvijā reģistrētās firmas „Corporate & Public Managment Consulting Group” un Londonā bāzētās „Public Administration International” – kopā 42 735 lati. Savukārt Pētersone pagājušajā gadā par darbu Valsts kancelejā saņēmusi 19 235 latus, bet no Dānijas kompānijas „Ramboll Managment” saņēmusi 35 550 eiro.

Valsts kancelejā raidījums noskaidroja, ka ārvalstu konsultācijas amatpersonas sniedz uz bezalgas atvaļinājuma rēķina. Krieviņš pagājušajā gadā izņēmis 71 bezalgas atvaļinājuma dienu, kas nozīmē, ka viņš darbā Valsts kancelejā nav bijis vairāk kā trīs mēnešus, savukārt Pētersonei bezalgas atvaļinājumi kopā bijuši 50 dienas jeb vairāk nekā divus mēnešus.

Pētersone „De facto” skaidroja, ka arī bezalgas atvaļinājuma laikā tiek pildīti darba pienākumi Valsts kancelejā un prombūtne tiekot kompensēta arī strādājot ārpus darba laika, turklāt konsultācijās iegūtas zināšanas tiekot izmantotas arī strādājot Latvijā. „Astoņu stundu darba diena nepastāv nedz Valsts kancelejā, nedz valsts pārvaldē, nedz starptautiskos projektos,” intervijā „De facto” apgalvoja Pētersone.

Valsts kontroliere Ingūna Sudraba raidījumam gan pauda – ja bez diviem augsta līmeņa Valsts kancelejas darbiniekiem var iztikt vairākus mēnešus, iespējams, šīs amata vietas nemaz nav vajadzīgas. „Tad iznāk, ka papildus darbs ir tā kā gandrīz vai pamatdarbs, un pamatdarbu tad izpilda tad, kad ir brīvs laiks vai ir iespējas. Man liekas, ka tas vispār ir absurds,” sacīja Sudraba.

Tautas partija (TP) pirmdien izplatīja aicinājumu Ministru prezidentam Valdim Dombrovskim (JL) likvidēt Valsts kanceleju, jo tās funkcijas dublējas ar ministrijām, vēstī aģentūra LETA. TP ierosina visas funkcijas, kas nav saistītas ar premjera ikdienas darba nodrošināšanu, nodot ministrijām, bet pamatdarbu un valdības sēžu organizēšanu uzticēt Ministru prezidenta birojam. TP uzsver, ka dažādi fakti liecina par premjera nespēju nodrošināt kārtību iestādē, piemēram, fakts, ka atsevišķi Valsts kancelejas darbinieki pamatdarbā nav bijuši līdz pat trim mēnešiem, jo piepelnījušies citur, rāda, ka iestādes administratīvais aparāts ir "uzpūsts".

Komentāri (22)

mary75 25.04.2010. 22.40

Tā ir tikai vēl viena liecība, cik ļoti šie darbinieki tai valsts kancelejā “nepieciešami”, un, kā mums notikusi ierēdņu “optimizācija”.
Sociālo paketi gan taču saņem visu gadu?
Bet, tas nav nekāds pārsteigums, mums pilns ar augstiem ierēdniem , kas darba laku izmanto, la gūtu papildus ienākumus, vai arī noformē savu tiešo darbu kā papildus darbu, visi to zina.
Valsts birokrātiskais aparāts Latvijā vēl arvien ir pārblīdis no liekiem cilvēkiem un tērē vismaz divreiz vairāk % no IKP, nekā vidēji ES ( valdība tai memorandumā SVF solīja samazināt tā tēriņus līdz 7-8% no IKP, ES vidēji tas ir 3-4% no IKP).

+10
0
Atbildēt

1

    atugo > mary75 26.04.2010. 13.25

    “Bet, tas nav nekāds pārsteigums, mums pilns ar augstiem ierēdniem , kas darba laku izmanto, la gūtu papildus ienākumus, vai arī noformē savu tiešo darbu kā papildus darbu, visi to zina.”

    Tieši tā. Vai kāds vēl atceras pirmsākumus 1990. gados, kad mērnieki Zemes dienestos atklāti reklamēja savus piedāvājumus valsts iestādēs?

    Kaut tagad viss ir smalkāk noslīpēts, tas ka ‘reformas spēki’ savās līdz šim iespiestās programmās pat nepiemina šādas Pētersones un Krieviņa parādības liek man būt ļoti skeptiska par solītām pārmaiņām pēc vēlēšanām. Žēl ka politiķiem faktiski nav nekādas vēlmes pašreizējo iekārti mainīt. Ja tāda vēlme būtu, taču līdz šim arī par to būtu bijis runāts.

    0
    0
    Atbildēt

    0

Eva Jēkabsone 26.04.2010. 00.21

Nekādā ziņā nevēlos nevienu aizstāvēt, vai arī jebkā atbalstīt mēnešiem ilgu nebūšanu valsts darbā, tomēr šai diskusijā ir arī jāvērtē cita puse – vai mums vajag valsts pārvaldē darbiniekus, kas prot tikai nosēdēt savu obligāto darba laiku – no astoņiem līdz pieciem? Būtu arī pašiem jāmāk novērtēt to, ka ir profesionāļi, kurus novērtē privātais sektors par tādām summām, kas par pāris mēnešiem dod trīskāršu samaksu.

+10
-1
Atbildēt

2

    nefratete > Eva Jēkabsone 13.01.2013. 21.08

    Runa nav par nosēdēšanu no 8 līdz 5. Runa ir par to, cik ļoti vispār ir nepieciešama attiecīgā štata vieta, ja “viss notiek” darbiniekam pusgadu neesot uz vietas. Varbūt no trim šādiem darbiniekiem loģiskāk divus atlaist un vienam algu noteikt 2x lielāku? Nauda ietaupīsies un tam vienam būs kārtīgs stimuls strādāt.

    0
    0
    Atbildēt

    0

    girts_gansons > Eva Jēkabsone 26.04.2010. 09.04

    Vai tad viņi pelna privātā sektorā? Es sapratu ka konsultējot citu valstu valdības reformu veikšanas jautājumos. Interesanti, kāpēc ar reformām neveicas mūsu pašu Valstī?

    +4
    0
    Atbildēt

    0

www.vecamate.lv 26.04.2010. 01.56

Nav jau žēl tās naudas,var maksāt arī vairāk, bet kur rezultāts? Ierēdņu klans ir tieši atbildīgs par krīzi.Un kas ir ierēdņu topa vidusmērs?.. Kādiem radi,draugi, garāžas,solārija biedri, vai kā Veismanei- tenisa partneri. Par ko ir runa? :)Cik nomuļļātu dokumentu, cik it kā nejauši pasētu domu, kas noput diez kādās atvilknēs,gadiem.. Un atbildības- nulle.Jo Ierēdniecības likums, tik smuki sakārtots, ka vieglāk Romas Pāvestu atlaist.Vai tad ne? :)

+10
-1
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu