Iepirkumu uzraudzītāji gaida vairāk sūdzību • IR.lv

Iepirkumu uzraudzītāji gaida vairāk sūdzību

27
Evija Trifanova, LETA

Ar Satversmes tiesas spriedumu nodrošinājuma iemaksa iepirkuma lēmuma apstrīdēšanai kļūst nelikumīga

Trešdien oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis" izsludināts un stājas spēkā Satversmes tiesas (ST) spriedums, kas par valsts pamatlikumam neatbilstīgu noteic prasību maksāt nodrošinājumu, iesniedzot sūdzību Iepirkumu uzraudzības birojam (IUB). Šāda norma bija spēkā ar Publisko iepirkumu likuma grozījumiem kopš pērnā gada septembra.

Jaunais normatīvs tika ieviests, lai ierobežotu nepamatotu sūdzību iesniegšanu IUB, iepriekš skaidroja likumdevēji. Taču šo normu ST apstrīdēja Valsts prezidents Valdis Zatlers. ST apstrīdētās normas atzina par neatbilstīgām Satversmes 92.pantam un spēkā neesošām no sprieduma stāšanās dienas. Tiesa pamato, ka Latvijā kā neatkarīgā, demokrātiskā republikā ikviens var aizstāvēt savas tiesības un likumiskās intereses. Tā kā šī norma attiecas ne tikai uz tiem, kas iesniedz IUB apzināti nepamatotus iesniegumus, bet arī uz tām personām, kuru iesnieguma iemesls ir patiesas šaubas par procedūras likumību, tā neatbilst Satversmei.

IUB pēc šī sprieduma stāšanās spēkā sagaida sūdzību skaita pieaugumu. IUB vadītājs Andrejs Tiknuss aģentūrai LETA iepriekš pauda cerību, ka sūdzību pieaugums nebūs lavīnveida, jo ekonomiskās situācijas dēļ birojā darbu pametuši divi juristi, kas līdz tam bijuši iesaistīti sūdzību izskatīšanas procesā.

Kopumā speciāli izveidotajā depozītā, kurā tika ieskaitītas par nepamatotu sūdzību iesniegšanu iekasētās nodevas, ir ap 20 000 latu. Šī nauda pēc ST sprieduma stāšanās spēkā nonāk valsts budžetā. Nodrošinājuma summa par sūdzībām, kuras IUB atzinis par nepamatotām, jāpārskaita valstij divas reizes gadā, un līdz šim IUB to vēl nav darījis. Savukārt tā nodrošinājuma summa, kas iepriekš iemaksāta par pamatotām sūdzībām, jau atmaksāta uzņēmējiem.

Komentāri (27)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu