Bakijevs: esmu likumīgais prezidents • IR.lv

Bakijevs: esmu likumīgais prezidents

20
AFP/LETA

Atstādinātais Kirgizstānas valsts vadītājs esot Baltkrievijas prezidenta Lukašenko aizsardzībā

No amata atstādinātais Kirgizstānas prezidents Kurmanbeks Bakijevs trešdien sarunā ar presi uzstājis, ka joprojām ir pilntiesīgs savas valsts galva, ziņo LETA/AFP. Baltkrievijas prezidents Aleksandrs Lukašenko paziņojis, ka Bakijeva ģimene ir viņa personīgā aizsardzībā.

"Es, Kurmanbeks Bakijevs, esmu likumiski ievēlēts un starptautiski atzīts Kirgizstānas prezidents," viņš sacīja. "Es neatzīstu atkāpšanos no amata. Pirms deviņiem mēnešiem kirgīzu tauta mani ievēlēja par prezidentu, un nekas mani nevar apturēt. Tikai nāve var mani apturēt," Minskā žurnālistiem sacīja Bakijevs.

Kā ziņots, pirms divām nedēļām valstī notikušo nemieru rezultātā Bakijevs tika atstādināts no faktiskās varas. Opozīcijas pārstāvji izveidojuši pagaidu valdību, kura pa faksu saņēmusi Bakijeva demisijas rakstu. Tas bijis rakstīts krieviski un sūtīts no Kazahstānas – valsts, kurā prezidents apmetās pēc aizceļošanas no Kirgizstānas. Tomēr drīz pēc tam prezidenta brālis Ahmads Bakijevs faksu nodēvēja par viltojumu un paziņoja, ka “patlaban ārzemēs noris Kurmanbeka Salijeviča sarunas”, bet jautājuma par demisiju pagaidām neesot bijis.

Kurmanbeks Bakijevs un viņa ģimene – kopumā četri cilvēki – kopš pirmdienas vakara uzturas Minskā kā viesi, ziņo LETA/AFP. Uzrunājot parlamentu, Baltkrievijas prezidents Aleksandrs Lukašenko apliecināja, ka pirmdien devis rīkojumu saviem dienestiem organizēt Bakijeva nogādāšanu Baltkrievijā. Bakijevs un viņa ģimenes locekļi atrodas Baltkrievijas valsts un prezidenta personīgajā aizsardzībā, uzsvēra Lukašenko.

Bakijeva atkāpšanos, kā to bija pieprasījuši pie varas nākušie opozicionāri, apliecināja jaunā pagaidu valdības premjerministre Roza Otunbajeva. Viņa nosodījusi Baltkrievijas lēmumu dot patvērumu gāztajam prezidentam, brīdinot, ka Kirgizstāna vērsīsies pie Interpola, ja Minska eksprezidentu neizdos.

Kad Bakijevs pagājušā nedēļā pameta dzimto Kirgizstānu, viņš devās uz kaimiņvalsti Kazahstānu, kur apmetās Tarazas pilsētā. Kazahstānas Ārlietu ministrija pirmdien paziņoja, ka viņš valsti atstājis.

Komentāri (20)

zardinsh 21.04.2010. 17.12

Nu tomēr laikam Lukašenko vēl ir Baltkrievijas prezidents, kaut gan ei nu sazin, varbūt jau līdz Ukrainai ticis ;)

+1
0
Atbildēt

0

Anita Brauna 21.04.2010. 17.16

Nelaime un draugs
Gāztajam Kirgīzijas prezidentam Kurmanbekam Bakijevam uzradies kaismīgs līdzjutējs. Baltkrievijas prezidents Aleksandrs Lukašenko ne tikai organizēja Bakijeva evakuāciju no Kazahijas uz savu zemi, bet arī deva Bakijevam iespēju publiski runāt NVS galvenajā mītnē (Minska ir šīs savienības galvaspilsēta). Tur Bakijevs paziņoja, ka neatzīstot savu demisiju, un ka “nav spēka, kas piespiestu mani atteikties no zvēresta. Mani var apturēt tikai nāve”. Bakijevs sacīja, ka uzrunā NVS valstu vadītājus. Kirgīzijas pagaidu valdību viņš nodēvēja par bandu. Maz ticams, ka šim paziņojumam varētu būt kaut kādas praktiskas sekas.
Pastāv kāds nedaudz pikants aspekts. Izskanējusī ziņa, ka Bakijevs ieradies Minskā “kopā ar ģimeni”nav precīza. Bakijeva oficiālā laulene, ar kuru viņam ir divi pieauguši dēli, nav atstājusi Biškeku. Minskā kopā ar viņu no lidmašīnas izkāpa deviņu gadus vecā meita, piecus gadus vecais dēls un abu bērnu māte.
Lukašenko, kas savu likumīgo laulāto draudzeni nav skatījis vaigā, kopš kļuva par prezidentu, arī ir divi pieauguši dēli un piecus sešus gadus vecs “neoficiāls” dēlēns. Tas, protams, tuvina, taču ne tik ļoti, lai Lukšenko publiski mestos nolīdzināt ar zemi Bakijeva gāzējus.
Lukašenko ir sašutis, ka gāzts “likumīgi ievēlēts prezidents” un neviens neko nedarot. “Batjka” piesauca Kirgīzijas dalību NVS un tās militārajā atzarā – Kolektīvās drošības līguma organizācijā (KDLO). Viņš uzdod retorisku jautājumu – ja ir, kā ir, kam šāda organizācija vajadzīga?
Oficiāli KDLO tiek uzskatīta par aizsardzības organizāciju, un patiesībā ir grotesks NATO pakaļdarinājums. Taču tai ir, vismaz skaitās, ka ir, savi ātrās reaģēšanas spēki.
KDLO prezidējošā valsts ir Krievija, kurai Bakijevs pirms gada diezgan sāpīgi ierieba, vispirms, saņēmis no Krievijas naudu, apsolot slēgt ASV aviācijas bāzi, tad, saņēmis amerikāņu naudu (krietni mazāku) bāzi tomēr neslēdza.
Lukašenko attiecības ar Krieviju – tā ir streipuļošana no viena grāvja uz otru. Taču pēc notikumiem Kirgīzijā Lukašenko patiešām sapratis, ka iekšpolitiski viņa režīms var pa;lauties tikai uz saviem spēkiem.

+1
-1
Atbildēt

0

Bebris 21.04.2010. 17.14

Izlabojiet to Ukrainu, kamēr nav izcēlies starptautisks konflikts!

0
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu