Ņemcova vietā nākošais Dzalbe vēlas izmaiņas koalīcijā • IR.lv

Ņemcova vietā nākošais Dzalbe vēlas izmaiņas koalīcijā

24
Daugavpils dome
Indra Sprance

Pēteris Dzalbe kritizē Daugavpils mēru Lāčplēsi, ar Ņemcovu nav kotaktējies kopš vēlēšanām

Partijas ”Latgales tauta” Daugavpils domes deputāta kandidāts Pēteris Dzalbe, kuram jānāk pašvaldībā nogalinātā Daugavpils vicemēra Grigorija Ņemcova vietā, pauž neapmierinātību ar pašreizējā Daugavpils mēra Jāņa Lāčplēša (LLP/LC) darbu un uzskata, ka koalīcijā jāveic izmaiņas, Ir.lv apliecināja Dzalbe.

Kā stāstīja Dzalbe, lai arī kopā ar Ņemcovu viņš startējis no viena – “Latgales tautas” – saraksta, viņš pats ir “Sociālās taisnīguma partijas” biedrs un plāno īstenot šīs partijas politiku. Dzalbe kritizēja koalīcijas vadības stilu.  “Lāčplēša kungs turpina gadiem aizsākto politiku – dalīt cilvēkus savējos un svešajos,” pauda Dzalbe. Pēc viņa domām, pašreizējā koalīcijā ir nepieciešamas izmaiņas, “jāmeklē kompromiss starp visiem 15 domes deputātiem, bet, ja tas neizdodas, tad jārīko ārkārtas vēlēšanas, jo domes deputāti nenodarbojas ar saimnieciskajām lietām, bet politiku.”

Vaicāts, vai, viņaprāt, Ņemcova slepkavība nav pavērusi ceļu pašreizējā mēra opozicionāru centieniem, Dzalbe atbildēja, ka pats ar Ņemcovu pārstājis kontaktēties īsi pēc pašvaldību vēlēšanām, jo viņš visus lēmumus pieņēmis vienpersoniski, nekonsultējoties ar citiem. Tāpat Dzalbe uzskata, ka esot nepareizs priekštats, ka pašvaldībās kādam varētu piederēt izšķirošā “zelta balss”. Pēc viņa domām, vislabākā koalīcija būtu no visiem 15 domes deputātiem, par ko arī jācenšas vienoties.

Dzalbe iepriekšējā mēra Riharda Eigima (LSDSP) vadības laikā bija pašvaldības revīzijas komisijas vadītājs un pēdējā laikā nācis klajā ar pašreizējai varai nepatīkamiem paziņojumiem par nelikumībām pilsētas dzīvokļu, komunālajā un siltumtīklu saimniecībā.

Komentāri (24)

1 19.04.2010. 12.26

Biju domājis, ka šie pagaidīs vismaz mēnesi, lai aizdomas par to, ka Ņemcovs noslapkavots, lai panāktu varas pārdali, tik ļoti nelektu acīs. Bet varbūt tā ir tāda kā apgrieztā psiholoģija, sak` “vai tad, ja mēs esam gatavi iet tik tālu kā līdz slepkavībai, mēs būtu tik stulbi, ka uzreiz atklātu savas kārtis?”

+4
0
Atbildēt

0

Anita Brauna 19.04.2010. 15.52

Šāvieni Daugavpilī
Piektdien Latviju satricināja ziņa, ka Daugavpils centrā ar diviem šāvieniem galvā nogalināts pilsētas vicemērs Grigorijs Ņemcovs. Tas ir Latvijā pirmais gadījums, kad no slepkavas lodes dzīvību zaudē augsta pašvaldības amatpersona, cilvēks, kas piedevām ir uzņēmējs, vietējās avīzes un televīzijas īpašnieks. Ņemcovam esot vairākkārt draudēts, ka viņš neņemšot labu galu.
Policijai ir vairākas versijas, un viens no slepkavības motīviem varētu būt nelaiķa politiskā darbībība. Ņemcovs vairākkārt mainījis partijisko piederību, līdz pirms pērnajām pašvaldību vēlēšanām nodibināja savu, kas saucas “Latgales tauta”.
Daugavpils un Jūrmala guvušas ievērību ar politiskiem ņiguņegu. Jūrmala domes iepriekšējā sasaukuma laikā piedzīvoja pāris “pilsētas apvērsumus”. Daugavpilī politiskās mērkaķošanās sezonas kulminācija iekrita pērn septembrī. 1.septembra rīta sēdē dome atcēla no amata mēru Rihardu Eigimu (LSDSP), bet vakarpusē iebalsoja atpakaļ. Domes sastāvs abos gadījumos bija viens un tas pats. Vienkārši pirmajā gadījumā pret Eigimu balsoja astoņi deputāti (no 15), otrajā tādu pat skaitu atbalstīja Eigimu. Balsojumi bija slēgti, taču Daugavpilī uzskata, ka izšķirošā, zelta balss abas reizes piederējusi Ņemcovam. Eigimam ligtenīgā stunda sita pēc dažām nedēļām, un atkal izšķiroša esot bijusi Ņemcova balss. Par mēru kļuva Jānis Lāčplēsis (LPP/LC). Lunkanais Ņemcovs ieņēma vicemēra amatu abu mēru valdīšanas laikā.
Noslepkavotā Ņemcova vietu domē mantos viņa partijas biedrs Pēteris Dzalbe, kas sirds dziļumos esot “Eigima cilvēks”. Viņš jau nācis ar paziņojumu, ka koalīcijā nepieciešanas izmaiņas, un “jāmeklē kompromiss starp visiem 15 domes deputātiem”. Tādas runas neskan nopietni, jo līdz šim kompromisus spējuši atrast, augstākais, astoņī deputāti.
Dzalbe minējis arī iespējamo domes atlaišanu un jaunas vēlēšanas. Likums paredz tādu iespēju, taču nevis uz līdzenas vietas un pēc kāda deputāta vēlēšanās, bet ja dome apliecinās, ka nav lemtspējīga Ir bijis viens gadījums (Rendas pagastā), kad Saeima atzina padomi par atlaižamu. Daugavpilī Rendas atkārtojums neliekasi ticams.

+2
0
Atbildēt

0

ilmisimo 19.04.2010. 15.40

mja….
Skaists virsraksts.

0
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu