Mūžībā aizgājis fotogrāfs Jānis Gleizds • IR.lv

Mūžībā aizgājis fotogrāfs Jānis Gleizds

17

 

Pēc smagas slimības 17.aprīlī mūžībā aizgāja fotomākslinieks, Triju Zvaigžņu ordeņa kavalieris Jānis Gleizds, EFIAP,fotokluba „Rīga” ilggadējs dalībnieks, ziņo fotokluba dalībnieki.

Ievērojamais mākslinieks dzimis 1924. gada 7.maijā Rēzeknes aprinķa Ilzeskalna pagasta Vecgailumos. Ar fotogrāfiju nodarbojas kopš 1951.gada. 1952. gadā beidzis kombināta "Māksla" fotokursus. No1952. līdz 1994. gadam strādājis Latvijas Traumatoloģijas un Ortopēdijas zinātniskās pētniecības institūtā kā fotogrāfs mākslinieks. 

1962. gadā, nodibinoties fotoklubam „Rīga", Jānis Gleizds kļuva par tā biedru. 1991. gadā tika uzņemts Krievijas Fotomākslinieku savienībā. Jānim Gleizdam ieškirti AFIAP (1979) un EFIAP (1988) tituli. Izstādēs piedalās kopš 1962.gada, dažus gadus vēlāk sāk piedalīties arī starptautiskajās izstādēs.

“Kur slēpjas Jāņa Gleizda lielums un viņa būtība? Manuprāt, stiprajos latgaliešu gēnos un mierā, kas valdīja Vecgailumu sētā un dabā, un arī kapsētā. Jā, Žogotu vecā kapsēta atrodas uz Gleizdu zemes un tajā atdusas vairākas Gleizdu paaudzes. Tā ir skaista ar savu mieru un sakoptību. Mēs visi reizēm esam it kā ar aizlauztiem spārniem, tāpat kā tā lapegle ar nolauzto galotni Vecgailumu pagalmā, kurā kādreiz ik pavasari ligzdoja stārķi. Jāņa Gleizda stārķi fotolapās ligzdo daudzos mājokļos plašajā pasaulē, arī manā,” rakstīja Jāņa Gleizda kolēģis un fotogrāfijas vēsturnieks no Pēteris Korsaks.

 

Komentāri (17)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu