KKF: Teātra observatorijas konkurenti bija spēcīgāki • IR.lv

KKF: Teātra observatorijas konkurenti bija spēcīgāki

24
YouTube

Mākslinieki videosižetā lūdz mecenātus kompensēt valsts nepiešķirto finansējumu

Nav viegli labi spēlēt, taču simtreiz grūtāk ir lūgt, – to Teātra observatorijas aktieri YouTube ievietotā video pauž ne tikai vārdos, tas redzams gan viņu, gan režisores Gaļinas Poļiščukas sejās. Aktieru lūgumu papildina Maestro Raimonds Pauls, līdz ar iespēlēto klavieru fonu aicinot atsaucīgus cilvēkus palīdzēt.

No videosižetā teiktā saprotams, ka teātris ir smagā finanšu situācijā, un nav izslēgta iespēja, ka to var nākties slēgt. "Šogad valsts mūsu teātrim nespēj dot ne santīma," saka aktrise Rēzija Kalniņa. Viņas kolēģe Karīna Tatarinova aicina – "atbalstiet mūs tikai tad, ja patiešām to [teātra uzvedumus] novērtējat un varat atļauties". Andris Bulis apliecina viņu kopīgo mīlestību pret teātri ar vārdiem: "Mēs spēlēsim līdz pēdējam brīdim, pēdējam kreklam, plikai dzīvībai." "Pēc tam paliks tikai atmiņas par vienu labu teātri," rezumē Kalniņa.

Paulam, kurš veiksmīgi sadarbojies ar Poļiščuku, sižetā atvēlēti noslēguma vārdi. Viņš atgādina, ka šis teātris Rīgā kļuvis populārs, tā uzvedumi piesaistījuši publikas uzmanību. Maestro pauž cerību, ka "atradīsies mecenāti, teātra mīļi, atsaucīgi cilvēki, kas varētu teātrim palīdzēt".

Zem lūguma parakstījušies Rēzija Kalniņa, Rihards Lepers, Andris Bulis, Karīna Tatarinova, Maija Doveika, Maksims Šahovičs, Vita Balčunaite, Olga Ostrovska, režisore Gaļina Poļiščuka. Sižets ievietots arī teātra mājaslapā www.observatorija.lv, kur norādīts arī konta numurs ziedojumiem.

Teātra observatorijā kopš 2008.gada izveidoti daudzi izcili iestudējumi. Teātris izrādes sniedz ne tikai galvaspilsētas publikai, bet dodas arī viesizrādēs uz Latvijas reģioniem. Iestudējumi guvuši arī starptautisku ievērību.

Teātra observatorija iepriekšējos gados ir saņēmusi finansējumu no Kultūras ministrijas, taču valsts budžeta finansējuma apmērs kultūrai un līdz ar to arī teātra nozarei ir būtiski samazināts, tādējādi pagājušajā gadā tika mainīta teātru finansēšanas kārtība, paredzot dotēt tikai valsts dibinātus teātrus. Līdz ar to nevalstiskās organizācijas, kā arī pašvaldību  teātri  šogad uz valsts finansējumu var pretendēt vienīgi piedaloties Kultūrkapitāla fonda (KKF) projektu konkursos, Ir.lv skaidroja Kultūras ministrijā.

KKF padomes priekšsēdētājs Lauris Gundars Ir.lv atzina, ka Teātra observatorija nesen startējusi projektu konkursā par atbalstu kādas izrādes veidošanai, taču KKF ekspertu komisija šo projektu atzinusi vājāku par citiem, līdz ar to tas nav saņēmis finansējumu. Teātra observatorijai būšot iespēja piedalīties konkursā nevalstisko organizāciju teātriem, taču šim mērķim atvēlētais finansējums ir vien 25 000 latu, kas varētu tikt sadalīti dažādiem projektiem. KKF uzsver, ka tas nevērtē teātru finansiālo situāciju, bet piedāvātos projektus, labākos no tiem finansiāli atbalstot.

.

Komentāri (24)

LolitaOzolina 18.04.2010. 17.36

Divkosība. Ja R.Pauls grib palīdzēt, neviens viņam neliedz pašam būt mecenātam (ienākumi to atļauj). Par “haltūru” Saeimā un darbību “Tautas” partijā, ar ko viņš kaut kādu cieņu (tāpat kā I.Kalniņš) zaudēja jau sen, nemaz nerunājot.

Pievienojos komentētājam attiecībā par Demakovu un Latvijas pazudināšanu savu interešu vārdā.

+21
-3
Atbildēt

0

Kristaps O. 18.04.2010. 17.19

Vai tā nebija tieši Rēzija Kalniņa, kas Lietussargu revolūcijas laikā pa radio runāja “neesiet aitas”, t.i., neklausiet ēlertistu aicinājumam iet uz lielo 3.novembra tusu “Par tiesisku valsti”? Citi vēl brīnījās, kur I.Kalniņam tik nekulturāla meita. Lai prasa palīdzību savai draudzenei Demakovai, kuru slavināja pozitīvisma kampaņā! Rēzija laikam pat neiedomājas, ka ir līdzvainīga Latvijas grūšanā bedrē. Vēl tagad atceros, kā viņa manā teļļukā slavināja Demakovu. Pretīgi. Kāpēc tik nenormāli talantīgai režisorei kā Poļiščuka tāda vajadzīga??? Poļiščuku gan vajadzētu atbalstīt, tā ir baigais talants, bet Rēzija – būtu priecīgs, ja viņa beigtu rēgoties publiskajā telpā. Tāpat R.Pauls!

+20
-7
Atbildēt

3

    ::Vai cis :: > Kristaps O. 18.04.2010. 17.30

    Tev ir pilnīga taisnība. Uzpūtīgā “aristokrāte” pēkšņi ubago naudu no aitām un no “apčurātā skudru pūžņa”, kā izteicās Saeimas deputāts Imants Kalniņš. Fui.

    +8
    -1
    Atbildēt

    0

    Kristaps O. > Kristaps O. 18.04.2010. 17.38

    Pareizi! I.Kalniņa “pērle” par skudrupūzni, kurā iečurāts! Un to 100.pantu, kur I.Kalniņš izpaudās, runājot ar Ivetu Elksni – to tak aizmirst nav iespējams nekad. Vēsturi nedrīkst aizmirst!

    +9
    0
    Atbildēt

    0

    andris902 > Kristaps O. 18.04.2010. 19.10

    Tu trāpīji naglai uz galvas! Nespēju cienīt šo TP reklamētāju, lai gan talants viņai ir. Viņa man atgādina Viju Artmani, kura tajos laikos arī bija “vienīgā īstenā” aktrise, AP deputāte un partijas slavinātāja. Visi apbalvojumi un augstākie novērtējumi pienācās tikai priekšplāna aktrisei V.Artmanei. Kaut gan V.Līnes un E.Radziņas neuzspēlētais talants manā skatījumā vienmēr bija augstāks.
    Tagad tas pats notiek ar R.Kalniņu – visur… priekšā un pakaļā …. tikai “nenovērtējamā” Rēzija. Vai veidojas nākamā partijas lakstīgala?

    +12
    0
    Atbildēt

    0

marikapavlina 18.04.2010. 22.18

pirmajā brīdī Žēl māksliniekus, tomēr zinot šī videosižeta autoru, paredzu ka jau drīz ar skaļu pompu naudu iedos Par Labu Latviju kotlešcepēji. Tā kā viss būs labi :)

+12
-1
Atbildēt

2

    janis vezis > marikapavlina 19.04.2010. 23.35

    es zinu pāris baigi talantīgus mūziķus, kas savus instrumentus, mēģinājumu telpas un ierakstu studijas apmaksā paši no saviem dienas darbiem. bet muzons jau tāds mēsls vien ir, nespēj pārdot, pats vainīgs!

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    juris_cirulis > marikapavlina 19.04.2010. 12.10

    Trāpīts tieši mērķī!

    +3
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu