Baltija vulkāna pelnu mākoņa centrā • IR.lv

Baltija vulkāna pelnu mākoņa centrā

30
AFP/LETA

Izvirdums turpinās, izmeši liek mainīt cilvēku plānus un aviosatiksmes vietā izmantot citu transportu

Prognozes par Eiropas gaisa telpas drīzu atvēršanu ir pesimistiskas, jo Eijafjallajēkidla vulkāns Īslandē turpina izvirst, atmosfērā tiek izsviesti un krājas arvien jauni pelnu slāņi, ir.lv pastāstīja Latvijas Civilās aviācijas aģentūras priekšnieks Māris Gorodcovs. Latvijā lidojumi nenotiks vēl vismaz līdz svētdienas pusdienlaikam.

Baltija izrādās pašā pelnu pārklātās teritorijas centrā, izmeši nāk klāt no rietumiem, bet zemais atmosfēras spiediens neļauj tiem izklīst, meteorologu novērojumus skaidro Gorodcovs. Tāpēc pelnu mākonis virs mūsu valsts un tuvākajām kaimiņvalstīm kļūst kompaktāks un blīvāks, sagraujot cerības uz drīzu izklīšanu.

Aviosatiksmes apturēšana Eiropā liek mainīt cilvēku plānus un ceļošanai izvēlēties citus transportlīdzekļus. Gaisa satiksmes problēmu dēļ uz laiku atlikta 19. un 20.aprīlī plānotā Čehijas prezidenta Vāclava Klausa un viņa kundzes Līvijas Klausovas vizīte Latvijā. Tas mainījis arī Latvijas Valsts prezidenta Valda Zatlera darba kārtību, informē Prezidenta preses dienests. Sestdien Zatlers ar kundzi Lilitu automašīnā devās uz Polijas prezidenta Leha Kačiņska un viņa dzīvesbiedres Marijas bērēm Krakovā. Iepriekš no dalības bērēs mūsu valsts vadītājs bija plānojis atteikties, lai pirmdien sagaidītu Čehijas kolēģi.

Aģentūra LETA vēstī, ka no Latvijas neaizlidojušie pasažieri meklē citus transporta veidus. Strauji audzis pieprasījums pēc biļetēm uz starptautiskajiem vilcienu un autobusu reisiem, daudzi nokļūšanai citās valstīs izvēlas pat taksometru pakalpojumus.

Ir.lv sestdien saņēma vairākus vēstījumus no Latvijas cilvēkiem, kuri paši vai viņu radinieki nevar nokļūt ceļojuma galapunktā slēgtās aviosatiksmes dēļ. Publicējam šos vēstījumus.

Lelde Rolava, skolotāja no Kuldīgas: "Vulkāna dēļ esam iesprūdušas Brēmenē. Gribējam lidot maršrutā Rīga – Brēmene – Londona, lidojumu sākām ceturtdien. Ielidojot Brēmenē, mājinieki mums sāka sūtīt ziņas par situāciju gaisā, šeit, Brēmenes lidostā mēs neko nenojautām, jo nekādu ziņu nebija. Tā nu Brēmenes lidosta slēgta, divas reizes jau atcelti mūsu lidojumi atpakaļ uz mājām. Londonu jau mums neredzēt, un mājās arī netiekam. Atradām latviešus Brēmenē, naktsmājas ir, mēģināsim ar autobusu tikt mājās. Pagaidām biļetes uz autobusu varam dabūt uz pirmdienu."

Liena: "Sveiciens! Esam iesprūduši Spānijā – Madridē. Kopš trešdienas esam te, šķiet, 12 latvieši – piedalāmies ES Spānijas prezidentūras rīkotā pasākumā "Campus Party EU". Rīt rītā ap plkst.7.00 būtu bijis jādodas ar lidmašīnu caur Prāgu uz Rīgu, tomēr lidojums atcelts. Bez mums te kopumā ir ap 800 dalībnieku no visas ES. Nu organizatori mēģina izdomāt risinājumu, kā visus dalībniekus nogādāt mājup – vai ir iespējas pārorganizēt lidojumus, vai, iespējams, nepieciešams īrēt autobusus un visus mēģināt nogādāt mītnes zemēs pa sauszemi. Mūsu vidū ir aktīvisti, kas gatavi iegādāties savu pagaidu auto, lai ātrāk un ērtāk nonāktu mājās. Tomēr pagaidām nelielā stresā gaidām pasākuma organizatoru paziņojumu. Šķiet, ka šī situācija ir mobilizējusi visus dalībniekus, un, piemēram, igauņi jau organizē dalībniekus, kam interesētu brauciens virzienā uz Tallinu. Gaidām. Ceram, ka rītrītā būs lielāka skaidrība – kad un kā tiksim mājās. Te arī tvitera liste, kur salikti vismaz lielākā daļa šeit esošo. Sveiciniet Latviju!"

Baņuta Rubess: "Sešpadsmitgadīgais Dzintars ir mājās, bet viņam jābūt skolā Anglijā. Cenšas saprast – braukt ar autobusu uz Berlīni, tad tālāk ar vilcienu? Nogaidīt? Braukt uz Varšavu ar vilcienu? Nekas interesants tas nav!"

Gaidām arī citus stāstus par to, kā dabas spēks piespiedis mainīt cilvēku plānus. Mūsu e-pasts [email protected].

Komentāri (30)

niprais3 17.04.2010. 22.35

Mazliet uzjautrinoša cilvēku reakcija. Pēdējos 100 gados lielāki vulkānu izvirdumi Eiropu ir likuši mierā, kaut arī citviet pasaulē tādi ir bijuši. Tas radījis nepamatotu varenības sajūtu par savām iespējām. Un, rau, atliek tikai īstajā vietā un laikā notikt visnotaļ viduvējam vulkāna izvirdumam, lai aviosatiksme jau būtu paralizēta ar visām no tā izrietošajām sekām. Bet Eiropā ir arī vulkāni, kas reizi dažos simtos gadu taisa daudz kārtīgākus izvirdumus, tas nav nekas neparasts. Mēdz būt arī tā, ka vulkāns darbojas nevis nedēļu, divas vai mēnesi, bet pat vairākus desmitus gadu no vietas. Tā ka šis ir tikai vēl viens pierādījums tam, ka nebūt neesam dabas spēku pavēlnieki un ka mūsu galvenais uzdevums vēl arvien ir pielāgoties, nevis valdīt. :)

+12
-2
Atbildēt

6

    Edgarrs > niprais3 18.04.2010. 15.45

    Es gan neredzu par ko te uzjautrināties. Te vajadzētu raudāt apzinoties savu niecību varenās dabas un vēl varenākā tās Radītāja priekšā. Un pārdomāt kā dzīvot.

    0
    0
    Atbildēt

    0

    velta_abi3 > niprais3 18.04.2010. 11.15

    Neko tamlīdzīgu tas nepierāda. Cilvēce ir neatņemama Dabas daļa, un šīs dinamiskās saiknes kvalitātē tad arī ir meklējama attiecīgo problēmu sakne. Kā parasti, cilvēki nespēj uztvert lietas veselumā. Pašlaik ir milzums vēl daudzu citu, mazāk vai vairāk uzkrītošu anomāliju Dabā, tai skaitā bezprecedenta parādības, kam zinātne nespēj dot nekādu izskaidrojumu un tādēļ par tām labāk klusē. Piemēram, spējas un spēcīgas ģeomagnētiskās vētras. Agrāk to vienmēr saistīja ar Saules plankumu aktivitāti. Bet šobrīd, kad uz Saules šai ziņā ir pavisam mierīgi, Zemi periodiski pārsteidz neviena neprognozēti ģeomagnētie uzplaiksnījumi. Citiem vārdiem, Trešais Spēks pieaugs ietekmē, kamēr cilvēce nemobilizēs savu augstāko apziņu, lai sinerģijā ar To izmainītu augšiminētās saiknes kvalitāti.

    +1
    -1
    Atbildēt

    0

    niprais3 > niprais3 18.04.2010. 16.12

    Hm, kāpēc gan par savu niecību būtu jābēdājas? Pat katrs maziņš kukainīts sisina slavu savam Radītājam. :)

    0
    0
    Atbildēt

    0

    sandakivleniece > niprais3 18.04.2010. 10.30

    Jautrības te diezgan pamaz. Tie pelni, tieši vai pastarpināti, sabirs visu maciņos.

    0
    0
    Atbildēt

    0

    niprais3 > niprais3 18.04.2010. 10.52

    Un arī tas nav iemesls ne nu taisīt paniku, ne skumt, varat man ticēt. :)

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    niprais3 > niprais3 18.04.2010. 16.11

    :D Tik uz priekšu, godātais, sāciet mobilizēt savu augstāko apziņu jau šodien, ja vēl neesat to izdarījis. Mans ieteikums – atslēdziet elektrību un likvidējiet savu datoru, jo tas nudien nekādu saikni ar dabu neveicina, turklāt čakarē dabisko magnētisko lauku telpā, kurā atrodas.

    +1
    0
    Atbildēt

    0

andrejs_kirsis 17.04.2010. 22.22

Nevajag jautājumu sarežģīt ar kaut kādu mistiku. Vulkānu izvirdumi ir bijuši un būs, tikai neviens to neparedzēja šobrīd. Tas jāuzņem kā dabisks process, kuram ar dieva sodu vai vēl kādiem brīnumiem nav nekāda sakara.

+6
0
Atbildēt

0

em_pee 17.04.2010. 23.12

Jau paaris dienas sanaak Briselee kaveeties, palieku pie sen neredzeetiem radiniekiem, cilveeki apkaart samierinaajushies ar situaaciju un nezin ko dariit ar ieguutajaam piespiedu briivdienaam – iisteniibaa taada laime virmo gaisaa, cilveeki atpuushas, jo citu jau neko nevar dariit, mums ar sola, ka ja riitdienas reiss tiek atcelts, aatraak par 3dienu ar visaadiem praamjiem un autobusiem Riigu neredzeesim.

+3
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu