Izšķirīga Maizītim varēja būt nebalsošana • IR.lv

Izšķirīga Maizītim varēja būt nebalsošana

59
Mārtiņš Plūme, LETA
Indra Sprance

Fjodorovs no SC ignorē balsojumu, būdams Saeimā. Pauls dodas pēkšņā atvaļinājuma, vēl citi kavējas komandējumos

Lai arī “Saskaņas centra” (SC) deputāts Sergejs Fjodorovs ceturtdien no rīta atradās Saeimā laikā, kad notika balsojums par ģenerālprokurora Jāņa Maizīša apstiprināšanu uz trešo pilnvaru termiņu, viņš nepiedalījās balsojumā, ir.lv apstiprināja pats politiķis.

Cits SC deputāts Boriss Cilēvičs balsojumu par Maizīti nokavēja, jo bija aizkavējusies lidmašīna, ar kuru viņš atgriezās no komandējuma. “Man vismaz nevar “piešūt”, ka esmu nepareizi balsojis,” žurnālistiem pēc ierašanās parlamentā sacīja Cilēvičs.

Līdz ar to, lai arī balsojumā par Maizīti, izņemot vēlēšanu zīmes, piedalījās 94 tautas kalpi, faktiski Saeimā ceturtdien strādāja 96 parlamentārieši. Vairāki citi – deputāts Leopolds Ozoliņš (ZZS), Raimonds Pauls, Anta Rugāte un Vents Armands Krauklis (visi TP), – dažādu iemeslu pēc (slimošana, atvaļinājumi vai komandējumi) nepiedalījās parlamenta sēdē. Paula atvaļinājumu tieši ceturtdien Saeima apstiprināja plenārsēdes sākumā.

Maizīti atbalstīja 45, bet pret bija 47 deputāti. Divas vēlēšanu zīmes bija nederīgas, proti – neaizpildītas. Ar noteikta skaits deputātu nepiedalīšanos balsojumā var vieglāk nodrošināt vairākumu vēlamajam atbalstam vai noraidīšanai.

Kā ir.lv skaidroja Fjodorovs, viņš nepiedalījās balsojumā, jo vēl nebija īsti pārliecināts – atbalstīt Maizīti, vai nē. Lai arī Maizīša kandidatūra noraidīta ar divu balsu pārsvaru, viņš savu balsi neuzskata par izšķirīgo. “Ko tas dotu, ja Maizītis tiktu noraidīts ar 46 pret 47 balsīm?” saka Fjodorovs. Viņš skaidroja, ka nešaubās par Maizīša profesionalitāti, tomēr deputātu personiski “viņš īsti nepārliecināja”. “Es nevarēju balsot ne par viņu, ne arī pret viņu, tāpēc to var uzskatīt par atturēšanos,” savu nostāju skaidroja Fjodorovs.

Vaicāts, vai tādējādi viņš saviem vēlētājiem nedemonstrē nespēju pildīt deleģētos pienākumus, Fjodorovs solīja, – ja būs atkārtots balsojums, viņš tajā piedalīšoties. Deputāts noliedza, ka šāda viņa rīcība būtu iepriekš ar kādu apspriesta, gatavojoties balsojumam par ģenerālprokuroru.

Dažādu partiju Saeimas politiķi “ir.lv” neoficiālās sarunās atzina, ka balsojumā par Maizīša apstiprināšanu izšķirīga loma bijusi SC deputātu balsojumam. Kāds politiķis, kurš nevēlējās nosaukt savu vārdu, bet pats balsojis pret, norādīja – pēc viņa aprēķiniem, aptuveni 15 deputāti no SC frakcijā esošajiem 18, bet balsojumā piedalījušamies 17 balsojuši pret Maizīša apstiprināšanu. Savukārt no Tautas partijas pret Maizīti, pēc viņa aprēķiniem, varētu būt balsojuši 6 deputāti. To, ka kāds no TP varētu būt balsojis pret Maizīša kandidatūru, “ir.lv” atklāti atzina arī frakcijas deputāts Māris Kučinskis, gan atturoties minēt, cik daudz tādu deputātu bijis.

Pret Maizīša apstiprināšanu varētu būt balsojusi arī gandrīz visa Latvijas Pirmās partijas/”Latvijas ceļa” frakcija, kas iepriekš īpaši nesolīja atbalstu, kā arī Zaļo un Zemnieku savienības (ZZS) frakcija ar atsevišķiem izņēmumiem. Viens no Maizīti atbalstījušajiem ZZS deputātiem ir.lv apstiprināja, ka balsojis pretēji frakcijas nostājai – viņš atbalstījis ģenerālprokurora pārvēlēšanu, jo vēlas stabilitāti šajā nozarē. Deputāts gan lūdza neatklāt vārdu, baidoties no iespējamām sankcijām frakcijā.

Neoficiāli izskan, ka pa kādam balsotājam pret Maizīša atkārtotu pārvēlēšanu varētu būt atrodams arī “Jaunā laika”, “Tēvzemei un Brīvībai”/LNNK un “Par cilvēka tiesībām vienotā Latvijā” deputātu vidū. Savukārt viens no tiem, kas iemetis nederīgu zīmi, pēc politiķu neformāli teiktā, esot meklējams starp bijušajiem LPP/LC ministriem.

Komentāri (59)

Anita Brauna 15.04.2010. 18.34

Labi režisēts pārsteigums.
Vēl trešdien nekas neliecināja, ka Saeima neapstiprinās Jāni Maizīti ģenerālprokurora amatā uz nākamo piecu gadu termiņu. Divām frakcijām (ZZS un LPP/LC) bija noteikts brīvais balsojums, pārējās signalizēja, ka atbalstīs Maizīti.
Neklausīties deputātu vārdos, bet skatīties katra darbus šajā reizē nesanāks. Balsojums bija slēgtais, tāpēc redzams tikai darbu kopējais iznākums: 45 par, 47 – pret. Maizīša “izšūpošana” var tikt vērtēta arī kā netieša neuzticības izteikšana Augstākās tiesas (AT) priekšsēdētājam Ivaram Bičkovičam, jo tieši viņam ir tiesības ieteikt Saeimas izvērtēšanai ģenerālprokurora amata kandidātu.
Gandrīz tikpat neparasts slēgtais balsojums Saeimā notika pērn oktobrī, kad AT tiesneša amatā neapstiprināja Māri Vīgantu, tiesnesi, kas sankcionēja smagos noziegumos apsūdzētā Ventspils mēra Aivara Lemberga apcietināšanu. Pret viņa apstiprināšanu AT tiesneša amatā balsoja 43 deputāti. Nopietns pamatojums no deputātu puses nesekoja. Tas bija atjaunotās Saeimas vēsturē pirmais gadījums, kad tā neapstiprināja AT tiesnesi.
Viens dīvains slēgtais balsojums var būt nejaušība, atkārtots jau iezīmē likumsakarību. Svētki konspiroloģijas teoriju izgaršotājiem. Ja notiek tas, kam pēc politiskās loģikas nevajadzēja notikt, cēlonim jābūt pietiekami nopietnam.
Ja pieņemam, ka pret balsoja visi to frakciju deputāti, kurām bija brīvais balsojums, 47 balsis tomēr nekādi nesanāk. Pāris desmitu pietrūkst. Tas nozīmē, ka daļa deputātu ir klaji melojusi. Teikusi vienu, darījusi citu. Frakcijas disciplīna var būt rīcības motivācija un “nostrādāt”, ja pretim nestājas cita, spēcīgāka slēptā motivācija. Bailes, nauda – kas vēl?
Te nu nevar neatcerēties eksprezidentes Vairas Vīķes-Freibergas pirms trim gadiem teikto, ka pār daudzu Saeimas deputātu galvām karājas Damokla zobens, un viņi nevarot zināt, kad tas kritīs.
Te nevar neatcerēties publiskajā telpā daudzkārt izskanējušo, ka deputātu vidū ir t.s. Lemberga stipendiāti. Gan Vīganta, gan Maizīša gadījumā, domājams, ticis iedarbināts viens un tas pats atkarīgo deputātu iekustināšanas mehānisms. Kad Saeimā tiek lobēta kāda lēmuma pieņemšana, to nevar nepamanīt, lai arī kas pēc tam skanētu tribīnē.
Pirms balsojuma par Maizīti nekāda rosība nebija pamanāma, un tas varētu nozīmēt vienu: “strādāts” ticis nevis ar frakcijām, bet ar deputātiem. Individuāli. No tā savukārt izriet, ka šie deputāti varētu piederēt pie dažādām partijām, un varbūt pat nenojaust, ka ir vienā važā sakaltie.
Teiktais, protams, nenozīmē, ka pret Maizīti balsoja tikai sasmērējušies deputāti, taču to devums varēja būt izšķirīgs.

+23
0
Atbildēt

2

    Artis Frankovics > Anita Brauna 17.04.2010. 12.29

    Nedomāju, ka būtu jāsasaista balsojums par ĢP ar neuzticību AT priekšsēdētājam. Tad jau ar līdzīgiem panākumiem varētu spriedelēt, vai “izšūpots” ministru prezidenta kandidāts nav neuzticības izteikšana prezidentam.

    0
    0
    Atbildēt

    0

    maija_br > Anita Brauna 16.04.2010. 07.12

    Kur pazudusi inteliģence, sabiedriskās organizācijas, Latvijas gaišie spēki? Valsts ir izzagta. Zagļi ir zināmi. Valsts varas partijas (TP, LPP, ZZS un TB) gadiem ilgi valdīja un vadīja valsti un ar izzagšanas politiku izsaimniekoja valsti, iedzina to parādos. Aptuveni divas trešdaļas Saeimas ir korumpēta, gļēva un domā tikai par savu un sev tuvāko kabatas biznesu. Tautai jāmostas, jāizmeklē valsts izzagšanas iemesli, jāpieaicina starptautiskie tiesību spēki. Nekavējoši jāaptur korupcija valstī.

    +1
    0
    Atbildēt

    0

Anna 15.04.2010. 19.44

Patiesībā notikušais ir apliecinājums Maizīša milzīgajam rezultatīvajam darbam. Padomājiet, kādas shēmas, cik draudu, cik kukuļu šī balsojuma panākšanai ticis tērēts! Pateiksimies Maizītim par viņa nenovērtējamo ieguldījumu Latvijas kā tiesiskas valsts stiprināšanā!

+20
0
Atbildēt

0

Nauris Sadovskis 15.04.2010. 20.35

valdis krastiņš

Man ir baisi! Manas valsts likteni izšķir meļi. To balsojums par Maizīti parāda visā krāšņumā, Kurp dodamies? Vai tiešām bezdibenī?

+13
-2
Atbildēt

1

    dro > Nauris Sadovskis 15.04.2010. 23.07

    Kārtējā vaimanoloģija! Kāds bezdibenis? Sliktākais jācer aiz muguras, ja pilsoņi būs kļuvuši gudrāki un bebalsos par vecajiem garantiem vai jaunajiem laimes valsts solītājiem, kuri prasa augstākus nodokļus tiem, kuri maksā, bet ne ar vārdu nepiemin tos, kuri nemaksā neko:)

    +3
    -1
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu