Bērni applaucējas, apdedzinās, iedzer indi • IR.lv

Bērni applaucējas, apdedzinās, iedzer indi

32
Gatis Diezinš, LETA

Mediķi 10 bērnu traumas pēdējās dienās pamato ar pieaugušo nevērību

Jau desmit mazi bērni kopš pagājušās nedēļas nogales guvuši nopietnas traumas mājās, informē Neatliekamā medicīniskā palīdzība. Vairāki applaucējušies, citi apdedzinājušies ar elektrību vai karstu šķidrumu, daži krituši no augstuma, viens pat iedzēris žurku indi.

Mediķi uzskata, ka šie negadījumi varēja nenotikt, ja pieaugušie būtu bijuši uzmanīgāki un neatstātu bērnus bez pieskatīšanas.

Otrdien, 13.aprīlī, Vidzemē ātrā palīdzība steidzās pie trīsgadīga bērna, kurš guva smagus pirkstu apdegumus, iebāžot tos elektrības pagarinātājā. Latgalē apakšdelmu apdedzinājis gadu vecs zēns, kurš uzlējis sev virsū verdošu tēju. Līdzīgi augšdelmu apdedzinājis gadu vecs bērns Bauskā.

Krāslavas novadā gadu veca meitenīte smagi apdedzinājusi gūžas, iekrītot karstā putrā, ko māte vārījusi suņiem.
Kāda 2,5 gadus veca jelgavniece ielikusi pēdiņas uz grīdas atstātā katlā ar karstu ūdeni, gūstot nopietnus apdegumus. Citur Zemgalē divus gadus vecs bērns apdedzinājis vēderu un augšstilbus, sniedzoties pāri spainim ar karstu ūdeni. Astoņus mēnešus veca meitenīte nogādāta slimnīcā, jo ar karstu ūdeni applaucējusi seju, kaklu un krūšu kurvi.

Aizvadītajās brīvdienās Jelgavā mediķi sniedza palīdzību smagi cietušam piecus mēnešus vecam bērnam, kurš dzīvoklī bija kritis no viena metra augstuma, gūstot smadzeņu satricinājumu. Citur Zemgalē dzīvoklī no divu metru augstuma pa trepēm bija nokritis gadu un mēnesi vecs bērns, kurš sasitis galvu un muguru.

Bauskas novada Īslīces pagastā trīs gadus veca meitenīte iedzēra žurku indi, kamēr māte bijusi kūtī. Ātrā palīdzība bērnam izskaloja kuņģi un nogādāja viņu slimnīcā.

Mediķi aicina pieaugušos būt modriem un neatstāt bērnus bez uzraudzības, jo viņi viegli var gūt traumas pavisam parastās sadzīves situācijās. Īpaši bīstami ir karsta ūdens katli uz plīts, galda vai grīdas, kafijas kannas vai krūzes, liecina ātrās palīdzības pieredze.

Komentāri (32)

aivars graumanis 14.04.2010. 16.58

Brīnums ka vēl krutku neiedzēra…

0
-3
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu