Mūrniece prokuratūrai ziņos par iespējamu šantāžu • IR.lv

Mūrniece prokuratūrai ziņos par iespējamu šantāžu

40
Evija Trifanova, LETA

Dārgā sanitārā transporta līguma noslēgšana veselības ministres aizvietotājai bijusi vienīgā izeja

Veselības ministres pienākumu izpildītāja Linda Mūrniece (JL) vērsīsies Ģenerālprokuratūrā, lai lūgtu novērtēt iespējamo šantāžu uzņēmuma "Rīgas sanitārā transporta autobāze" (RSTA) direktora Adigjozala Mamedova izteikumos, kuru ietekmē viņa pagājušajā nedēļā noslēgusi 21 miljonu latu vērto līgumu par neatliekamās palīdzības auto nomu, ziņo aģentūra BNS.

Mūrniece stāstīja, ka piektdien, 30.aprīlī, pie viņas ieradies Mamedovs un pieprasījis deviņus miljonus latu par līguma pagarināšanu ar uzņēmumu līdz gada beigām, bet minētā summa trīs reizes pārsniedzot reālo pakalpojuma cenu. "Faktiski vņš šantažēja valsti," pauda veselības ministres pienākumu pildītāja.

Pēc šī apmeklējuma vienīgā iespēja bijusi noslēgt līgumu, skaidroja Mūrniece. Viņa uzsvēra, ka līguma summa ir samazināta no 31 miljona līdz 21 miljonam latu, kas bija sākotnēji izsludinātā iepirkuma summa. Jau ziņots, ka par 10 miljoniem dārgāku līgumu savā pēdējā darbdienā ar RSTA bija gatava noslēgt Tautas partijas deleģētā veselības ministre Baiba Rozentāle.

Mūrniece tuvākajā laikā plānojusi vērsties Ģenerālprokuratūrā saistībā ar iespējamo šantāžu no Mamedova puses. Lai gan iesniegums prokuratūrai vēl nav tapis, amatpersona uzstāj, ka jānoskaidro, kas Mamedova vadītajam uzņēmumam ir radījis tādu monopolstāvokli, lai varētu šantažēt valsti. Būtu jāmeklē arī vainīgais, kas konkursa tehniskajā specifikācijā ir pieprasījis nodrošināt 65 mašīnas jau konkursa gaitā, norāda ministre.

Kā ziņots, par līguma noslēgšanu svētdien vēstīja TV3 raidījums "Nekā personīga". Iepriekš Iepirkumu uzraudzības birojs (IUB) un Korupcijas un novēršanas un apkarošanas birojs saskatīja konkurenci ierobežojošus nosacījumus ātrās palīdzības automašīnu un šoferu pakalpojumu iepirkuma konkursā Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta Rīgas reģiona centra vajadzībām. Pēc IUB norādītā, konkurenci ierobežojoša ir konkursa nolikumā iekļautā prasība, ka piegādātāja rīcībā piedāvājuma iesniegšanas brīdī ir jābūt 65 operatīvajiem transporta līdzekļiem. Tieši tās dēļ, visticamāk, konkursa vienīgais pretendents bija RSTA.

Iepriekš Mūrniece bija apņēmusies rīkot jaunu konkursu, taču iepriekšējā līguma beigu dēļ bija spiesta noslēgt jaunu, lai neatstātu Rīgas reģiona iedzīvotājus bez ātrās palīdzības.

Komentāri (40)

Anita Brauna 05.05.2010. 18.00

Mūrniece rīkosies
Apmulsuma brīdis ir pāri. Iekšlietu ministre un vienlaikus veselības ministres pienākumu pildītāja Linda Mūrniece (JL) darījusi zināmu, ka meklēs palīdzību Ģenerāprokuratūrā. Lai tā izvērtētu paņēmienu, ar kuru uzņēmuma “Rīgas sanitāra transporta autobāze” (RSTA )direktors panāca, ka Mūrniece paraksta 21 miljonu latu vērtu līgumu par turpmāku pakalpojumu sniegšanu. Lai nu oficiālais vērtējums paliek juristu ziņā, taču nespeciālista skatījumā tā bija visīstākā šantāža.
Cilvēki nevar iztikt bez neatliekamās medicīniskās palīdzības, un šis arguments tika celts galdā ar nežēlīgu kategorismu. Ministrei patiesībā nebija izvēles: līguma termiņš bija cauri, un palikt bez “ātrajaiem” – tas vienkārši ir neiespējami.
Tā jau tas ir, ka izlietu ūdeni nesasmelsi, taču vismaz jālūko, kas darāms, lai nākamreiz neizlietu. Valsts monopols, kā zināms, nav nekas labs, tikai privātmonopols ir vēl sliktāks. To uzskatāmi parādījusi RSTA. Ja pakalpojuma sniegšanas monopolists ir valsts vai pašvaldība, sabiedrība to rīcību tomēr var ietekmēt. Iespējas nav lielas, tomēr pastāv. Privātajam neko nepadarīsi – ja nav ticis pārkāpts likums.
Tas vispār bija pasakains konkurss – no uzvarētāja viedokļa raugoties. RSTA nebija vienīgais uzņēmums, kas izrādīja interesi par konkursu. Palika lepnā vientulībā tāpēc, ka vienīgais izrādījās atbilstošs visām konkursa nolikuma prasībām. Arī tai, ka pretendenta rīcībā jābūt 65 izbraukumos doties gatavām mašīnām.
Tas rosina domāt, ka konkursa nolikums izstrādāts tādējādi, lai uzvarētājs būtu zināms jau iepriekš. Citiem vārdiem sakot, ir pamats runāt nevis par konkursu, bet konkursa imitāciju.
Būtu jātiek skaidrībā, kas konkrēti bija konkursa nolikuma tēvi – izstrādātāji, kas – akceptētāji. Viņiem būtu jāuzdod pavisam vienkāršs jautājums: “Kāpēc jūs tā darījāt?”
Jautājumi būtu jāuzdod arī iepriekšējai veselības ministrei, Tautas partijas deleģētajai Baibai Rozentālei. Šim konkursam līdzīgi bijuši arī agrāk, laiks vispārinājumiem.

+25
-1
Atbildēt

0

AUTOEXEC.BAT 05.05.2010. 16.59

Problēmas pamatā ir fakts, ka Rīgas Neatliekamajai palīdzībai nekad pašai nav piederējušas automašīnas. Tas Sanitārais transports vai autobāze – kā nu tur viņu sauc – ir reāli parazitējis visus šos gadus uz NMP rēķina kāšot naudu tāpat vien, par faktu ka kādreiz “vēsturiski” bija ticis izveidots. Tad tas pasākums tika “prihvatizēts” un tagad, redz, “uzņēmējs” taisa “biznesu” Tur, kur mašīnas jau sen tika nodotas pašas NMP rīcībā (protams, ar visu infrastruktūru – garāžām utt.) – tamlīdzīgs marazms NEKAD nav noticis. Ar to arī jāsāk.

+15
0
Atbildēt

0

andrisskrastins 05.05.2010. 15.13

“Mūrniece tuvākajā laikā plānojusi vērsties Ģenerālprokuratūrā saistībā ar iespējamo šantāžu no Mamedova puses. Lai gan iesniegums prokuratūrai vēl nav tapis, amatpersona uzstāj, ka jānoskaidro, kas Mamedova vadītajam uzņēmumam ir radījis tādu monopolstāvokli, lai varētu šantažēt valsti. Būtu jāmeklē arī vainīgais, kas konkursa tehniskajā specifikācijā ir pieprasījis nodrošināt 65 mašīnas jau konkursa gaitā, norāda ministre.”

Piekrītu, vismaz šis ir jānoskaidro.

+13
-1
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu