Opozīcija prasīs Mūrnieces demisiju • IR.lv

Opozīcija prasīs Mūrnieces demisiju

113
Andrejs Terentjevs, F64
Indra Sprance

SC, TP un LPP/LC pieprasa Mūrnieces demisiju par policijas veikto kratīšanu žurnālistes dzīvesvietā

Opozīcija Saeimas kārtējā sēdē pēc Tautas partijas (TP) iniciatīvas pieprasīs neuzticības izteikšanu iekšlietu ministrei Lindai Mūrniecei (JL) saistībā ar kratīšanu Latvijas Televīzijas žurnālistes Ilzes Naglas dzīvesvietā, ko policija veikusi tā sauktajā Neo lietā par valsts iestāžu darbinieku atalgojuma datu ieguvi un publiskošanu.

TP rosināto parakstu vākšanu plāno atbalstīt deputāti no LPP/LC un “Saskaņas centra” (SC), Ir.lv apstiprināja politiķi.

LPP/LC Saeimas frakcijas vadītājs Andris Bērziņš norādīja, ka, viņaprāt, tiesībsargājošās iestādes ir pārsniegušas savas pilnvaras. “Katrā ziņā ministre ir jāuzklausa,” sacīja Bērziņš.

Priekšlikumu sasaukt sēdi, lai balsotu par uzticību Mūrniecei, atbalsta arī “Saskaņas centrs”, Ir.lv apliecināja SC deputāts Andrejs Klementjevs.

Savukārt premjers Valdis Dombrovskis (JL) ceturtdien žurnālistiem uzsvēra, ka nav pamata Mūrnieces demisijai. Premjers atzīmēja, ka ministre un partija “Jaunais laiks” kopumā ir iestājušies par preses brīvību, taču notikusī kratīšana bija sankcionēta. Premjers uzsvēra, ka nav pieļaujama politiska spiediena izdarīšana uz vienu kriminālprocesu.

Jau vēstīts, ka Saeimas TP frakcijas deputāts Kārlis Leiškalns ceturtdienas rīta intervijā telekompānijas LNT raidījumam “900 sekundes” paziņoja, ka saistībā ar kratīšanu žurnālistes dzīvoklī un iespējamā Neo – Latvijas Universitātes matemātiķa Ilmāra Poikāna – aizturēšanu TP ir gatava prasīt iekšlietu ministres Mūrnieces demisiju. Leiškalns pauda cerību, ka to pieprasīs premjers Valdis Dombrovskis (JL), bet, ja tas nenotiks, rīkošoties opozīcija.

JL priekšsēdētāja Solvita Āboltiņa šo prasību vērtē kā “Tautas partijas atriebību” par Mūrnieces pēdējā laika aktivitātēm veselības aprūpes sistēmā.

Komentāri (113)

buchamona 13.05.2010. 11.23

Nu re, cik jauki :)) Politiskie spēki, kuru valdīšanas laikā tika ieviesta algu sistēma, kuru sakārtoja un pārpublicēja NEO, ceļas tagad NEO un Nagles aizstāvībai :) Un šitas tīri populistiskais gājiens nostrādās. Cik ilgi vēl Vienotības “stratēģiem” ir jāmācās politika, lai neļautos tik stulbi sevi apspēlēt?

+40
-2
Atbildēt

8

    Silvija Adijāne > buchamona 13.05.2010. 12.14

    Mūrniece jau labu laiku ir bijusi akmens JL un Vienotības kaklā. Šim agri vai vēlu bija jānotiek un tikai JL stūrgalvības un politiskās īsredzības rezultātā tas tagad notiks sāpīgāk kā varēja būt.

    +3
    -5
    Atbildēt

    0

    vgulens > buchamona 13.05.2010. 19.48

    Piekrītu, Mūrniece nav labākais kadrs JL / Vienotības sarakstos – pārāk emocionāla (domāju histēriska) un neprot runāt ar sabiedrību un presi.

    +1
    -1
    Atbildēt

    0

    bebiekste > buchamona 13.05.2010. 23.50

    Nu, labi. Būtu Mūrniece iejaukusies operatīvajā darbā, tad prasītu viņas atkāpšanos dēļ politiska spiediena uz izmeklēšanu.
    Latvijā ir populāri meklēt visādus formālus ieganstus, ignorējot būtību.
    Ar visu šo pasākumu iedzina ministri stūrī, no kura izeju varētu atrast tikai pieredzējis politiķis.

    +2
    0
    Atbildēt

    0

    andrisskrastins > buchamona 13.05.2010. 11.37

    Ministres atlaišana nekādi nespēs ietekmēt krimināllietu, tā kā viss ir likuma ietvaros – būs problemātiski atlaist arī kādu no policijas.

    Nekāda aizstāvība nesanāks, visi to zin, un nekāda īpašā popularitātes uzkačāšana nesanāks.

    +7
    -1
    Atbildēt

    0

    buchamona > buchamona 13.05.2010. 11.51

    Ministres atlaišana konkrētās lietas virzību neietekmēs, bet vēlēšanu rezultātus var ietekmēt.

    +7
    0
    Atbildēt

    0

    markonimarkoni > buchamona 13.05.2010. 12.35

    > Parastais
    Jautājums labs.
    Tā kā TP ir ierosinātāja ministres atlaišanai un tā kā TP lietai ap NEO ir nostādījusi sevi aizstāvja lomā, varētu pieņemt, ka Segliņa laikā līdz tam mēs vispār nenonāktu (līdz lietas atrisinājumam). Bet tā kā NEO ir publiskojis TP laikā “sastrādātās algas”, tad atriebības kāre varētu būt diez gan liela.
    Secinājums – divkoši, kas darbojas tikai spalvu spodrināšanas labad.

    +10
    0
    Atbildēt

    0

    Marija > buchamona 13.05.2010. 11.44

    Ja raugāmies no politiskā šaha pozīcijām, nevis likumos sarakstītā staipāmā teksta advokātu peļņas gūšanai, tad Mūrniecei bija jāveic demisija kā pilsoniska pozīcija NEO aizstāvēšanas sakarā.
    Starp citu, iesaku katram Mūrnieces demisijas pretiniekam uzdot sev jautājumu – kā mainītos mana retorika, ja iekšlietu ministrs būtu bijis Segliņš?

    +14
    -2
    Atbildēt

    0

    mincitis888 > buchamona 13.05.2010. 11.33

    Piekrītu, vienotība nepārtraukti kāpj uz grābekļiem, un taukie to tik vien gaida! Nav kaut kādas kopīgas stratēģijas-katrs runā visu kas ienāk prātā! Vai tiešām nav laika visiem apsēsties un izveidot prioritāšu un stratēģijas plānu!?

    +21
    -1
    Atbildēt

    0

Anita Brauna 13.05.2010. 15.20

Nav īstā reize
Saistībā ar skandālu, kas izraisījies pēc juridiski stipri apšaubāmi izdarītās kratīšanas Latvijas Televīzijas žurnālistes Ilzes Naglas dzīvoklī, trīs opozīcijas partijas pieprasījušas iekšlietu ministres Lindas Mūrnieces (JL) atkāpšanos. Par šo jautājumu Saeima balsos jaunnedēļ.
Šī prasība ir priekšvēlēšanu tipveida populisms. Tipveida – kā mājas, kuras būvēja Hruščova laikā. Jā, palaikam gadās notikumi, pēc kuriem ar nelaimes vai skandāla jomu saistītajiem ministriem pieklājas atkāpties. Tā savulaik bija ar Talsu traģēdiju, pēc kuras demisionēja iekšlietu ministrs Dainis Turlais (tobrīd – Demokrātiskā partija “Saimnieks”).
Taču ir arī pretēji piemēri, un arī no pavisam nesenas pagātnes. Pirms mazliet vairāk nekā četriem gadiem Mežaparkā ugunsgrēkā gāja bojā vīrietis, sieviete un divi viņu bērni. Trešais izglābās, izlecot pa astotā stāva logu. Toreiz apstākļu izpētei izveidoja darba grupu, bet iekšlietu ministrs Dzintars Jaundžeikars (LPP/LC) nepieļāva domu, ka viņam vajadzētu atstāt amatu. Nav jau ugunsdzēsējs.
Pagāja vēl gads un izcēlās ugunsgrēks pansionātā “Reģi”, pansionātā cilvēkiem ar īpašām vajadzībām. 25 bojā gājušie – tas ir lielākais Latvijā jebkad fiksētais ugunsnelaimes upuru skaits. Tika pat izsludināta sēru diena. Un ko labklājības ministre Dagnija Staķe (ZZS)? To pašu neko – palika “savā vietā”. Pret to nebija nekādu iebildumu valdības vadītājam Aigaram Kalvītim (TP).
Kur tajās reizēs bija Mūrniece demisijas pieprasītāju (TP, LPP/LC) principialitāte? Cilvēki gāja bojā, bet “savi” ministri palika amatos.
Šonedēļ uzvirmojušais skandāls ir specifisks, to var skatīt kā draudus preses brīvībai. Ir jādod vērtējums, tam, cik adekvāta un likumdošanas prasībām atbilstoša bijusi policijas rīcība. Ja izrādīsies – “šauts pār strīpu” – jāsoda, konkrēti norādot – kuru, par ko, kā.
Sabiedrības uzmanība ir piesaistīta, un tā, visticamāk, līdz risinājumam neatslābs.
Tomēr tas viss nedod nopietnu pamatu prasīt ministres atkāpšanos no amata. Nav tā reize.

+33
-6
Atbildēt

3

    sivrita > Anita Brauna 13.05.2010. 20.40

    grūti piekrist Jums Rodina kungs… ja nu esi devīgs, tad esi kad Tev pilnas kabatas gan arī kad Tev pāris graši pie dvēseles…

    nedrīkst ievest dubultu morāli… ja Mūrnieces kundze negrib vai nevar godprātīgi pildīt savus pienākumus, tad nebus grūti atrast jaunu iespējams labāku ministru… it sevišķi tagad kad tik daudz domubiedru apvienojušies…

    kas attiecas uz to, ka jāizanalizē policijas darbības nepieciešamība un motivācija, tad tas protams arī jāizdara un vainīgie jāsoda…

    diemžēl Mūrnieces kundze palaida garām šīs lietas pienācigas novērtējumas iespēju…

    bez tam iepriekš jau bija izskanējis, ka cienījamajai ministres kundzei nav laika, lai noskaidrotu kapēc policijas darbinieki uz izsaukumu var atļauties pa telefonu pateikt, ka ieradisies pēc pāris dienām…

    tā kā,ja nu JL un Vienotība grib uz kautko pretendēt, tad lai rīkojas atbilstoši saviem vārdiem…

    +2
    -6
    Atbildēt

    0

    a_oleinika > Anita Brauna 13.05.2010. 19.00

    Tad jau būtu jāprecizē “Nav īstie prasītāji”. :)
    Par gana piemērotām reizēm var uzskatīt visas šeit uzskaitītās.

    Tomēr varētu piekrist par “reizi” tādā ziņā, ka konkrētajā situācijā un vēl mazākuma valdībā Latvijai šobrīd valdības maiņa par labu nenāktu. Bet Mūrnieces demisija to destabilizētu.

    +5
    0
    Atbildēt

    0

    disassociative > Anita Brauna 13.05.2010. 20.20

    Rodina kungs, reiz bija tāda ministre Gudele. Atceraties, kāpēc viņa atkāpās? Vienas pastulbas zemeņu tortes dēļ. Un kāpēc atkāpās Repše no ministra amata? Tieši tā – arī viņš bija un ir politiski atbildīgs cilvēks un vispār cilvēks ar saasinātu patiesības uztveri. Varbūt bija, tieši otrādi, jāmin šos piemērus?

    +7
    -2
    Atbildēt

    0

www.vecamate.lv 13.05.2010. 11.58

Skaidrs,ka vecie tauki metās izmantot situāciju, citādāk nevarēja būt.Un ja visādā ziņā jaukā Mūrniece pati nereaģē, kaut vai ierosinot dienesta pārbaudi, vai ko tādu, tad acīmredzot tiešām laiks mājās.Politiski Vienotībai pēriens.Jautājums,vai tur kāds stratēģiski arī domā.

+23
-2
Atbildēt

5

    Kristaps O. > www.vecamate.lv 14.05.2010. 00.04

    Gunda Reire strādājusi Valsts prezidenta kancelejā.. izklausās jau smalki.

    0
    0
    Atbildēt

    0

    Kristaps O. > www.vecamate.lv 13.05.2010. 23.37

    Leiškalna meita vadot Jaunā laika PR. Vienotības – tāda Gunda Reire. Bet vai tad iespējams, ka viņi visu nesaskaņo? PR taču prezentē to, ko izlemj stratēģiskie prāti. P.S. vai kāds zin kaut ko par Gundu Reiri?

    0
    0
    Atbildēt

    0

    vgulens > www.vecamate.lv 13.05.2010. 19.53

    Es par to tā smējos uzzinājis ka Leiškalne būs vadīs vienotības PR.
    Bet reku arī rezultāti – laikam Leiškalne nestrāda labi.

    +5
    0
    Atbildēt

    0

    www.vecamate.lv > www.vecamate.lv 13.05.2010. 12.09

    Piemēram, nasingspešela kungam, varu derēt ir taisnā tekstā pateikts- vecīt, lai tevi neredz un nemana, necūko bildi..Kamēr Vienotība klūp uz ābečnieku ciņiem.

    +10
    0
    Atbildēt

    0

    mary75 > www.vecamate.lv 13.05.2010. 12.02

    Galvenais VVienotības klupšanas akmens ir profesionāla PR neesamība un vienotas stratēģijas trūkums.
    Viņiem sen vajadzēja kādu Stendzinieka tipa profesionāli, bet, cik dzirdēts, kampaņu viņiem organizē Leiškalna meita, kas ir nonsenss.

    +20
    -1
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu