Advokāts apšauba Neo notiesāšanas iespējas • IR.lv

Advokāts apšauba Neo notiesāšanas iespējas

54
Twitter.com

Lietas nodošana tiesai var būt atkarīga no apsūdzētā iejaukšanās elektroniskās deklarēšanas sistēmā

Lai arī policijai izdevies aizturēt vīrieti, kurš publiskojis datus no Valsts ieņēmumu dienesta (VID) elektroniskās deklarēšanas sistēmas (EDS), maz ticams, ka šī lieta varētu nonākt līdz tiesai, atsaucoties uz līdzīgās lietās specializējušos advokātu Egilu Lasmani, ceturtdien raksta avīze “Diena”.

Lielā mērā tas būšot atkarīgs no Neo rīcības, proti, vai viņš, iegūstot datus, jebkādā veidā mainījis EDS programmatūru. Ja tas nav noticis, par pašu datu publiskošanu viņam nekas nedraud, norāda Lasmanis. Advokāts atzīst, ka policija rīkojusies savu pienākumu un kompetences ietvaros, sākot kriminālprocesu, lai noskaidrotu, kas ir Neo un kā viņš piekļuvis VID datubāzei, taču, balstoties uz publiski pieejamo informāciju, neredz šai tiesvedībai perspektīvu un sliecas domāt, ka Neo notiesāts netiks.

Jau vēstīts, ka policija, meklējot valsts iestāžu amatpersonu ienākumu publiskotāju Neo, bija sākusi kriminālprocesu par sveša noslēpuma izpaušanu, kā arī datora vīrusa izplatīšanu, ja ar to radīts būtisks kaitējums, ar to saprotot tāda programmatūras līdzekļa izplatīšanu, kas sagrāvis VID datubāzes aizsardzības sistēmu. Lai arī paši programmas izstrādātāji – kompānijas “Exigen” un VID pārstāvji – agrāk norādījuši, ka Neo nav uzlauzis drošības sistēmu, bet tikai izmantojis tās nepilnības un lejuplādējis datus, neko nemainot drošības sistēmā, Valsts policijas Galvenās kriminālpolicijas priekšnieks Rauls Kviesītis to neapstiprina, neapstiprinot arī programmatūras izmantošanu no Neo puses.

Kā ziņots, ja izmeklētāji pierādīs, ka VID datu noplūdē vainojamā presona uzlauzusi iestādes datubāzes drošības sistēmu, Neo draud brīvības atņemšana līdz 10 gadiem. Kā komentē advokāts, pēc šī panta “notiesāt datu izplatītāju iespējams tikai tad, ja ir pierādīts, ka viņš izmantojis kādu programmas llīdzekli, lai piekļūtu datiem, atlasītu tos vai lejuplādētu”.

Sveša noslēpuma glabāšanas pienākums attiecas tikai uz personu, kurai pēc sava amata vai nodarbošanās tas uzticēts. “Ja es, ejot pa ielu, atradīšu mapi ar valsts noslēpumu saturošiem dokumentiem, man tas neuzliek pienākumu šo informāciju glabāt un neizpaust,” norādīja Lasmanis. Šī norma attiecas uz VID datubāzes programmas izstrādātājiem un lietotājiem, nevis trešajām personām, pie kurām, visticamāk, pieder Neo.

Savukārt politiķiem ir atšķirīgi secinājumi par Neo aizturēšanu un ar to saistīto kratīšanu Latvijas Televīzijas žurnālistes Ilzes Naglas mājoklī. Kā rīta intervijā Latvijas Radio ceturtdien norādīja partijas "Jaunais laiks" (JL) priekšsēdētāja Solvita Āboltiņa, pēc būtības Neo, izmantojot nelikumīgas metodes, izdarīja to, par ko gadiem nevar vienoties politiķi – padarīja atalgojumu par publiski pieejamu informāciju. "Mēs tik daudzus gadu runājam, ka algām jābūt publiski pieejamai informācijai, bet nekas nenotiek. Nulles deklarācijas jautājums vienmēr ir izraisījis plašas protesta diskusijas," sacīja politiķe.

Saeimas Tautas partija (TP) frakcijas deputāts Kārlis Leiškalns intervijā telekompānijas LNT raidījumam “900 sekundes” paziņoja, ka saistībā ar kratīšanu žurnālistes dzīvoklī un iespējamā Neo – Latvijas Universitātes matemātiķa Ilmāra Poikāna – aizturēšanu TP ir gatava prasīt iekšlietu ministres Lindas Mūrnieces (JL) demisiju. Leiškalns cer, ka to pieprasīs premjers Valdis Dombrovskis (JL), bet, ja tas nenotiks, rīkošoties opozīcija.

Komentāri (54)

terauds123 13.05.2010. 09.25

nav jau protams zināmas visas tehniskās nianses un cik viegli(grūti) tās būs pierādāmas, domāju ka arī tur viss būs šūts ar visai trausliem diegiem..jo reāli jāpierāda kaitējums????, kāds nodarīts valstij vai personai ..Tā tīri cilvēcīgi spriežot – Kas, tiem plānā galdiņa urbējiem nav ko darīt??? viņiem līdzekļus nau kur tērēt??? vai mūsu valstī reālu noziegumu vairs nav ko izmekletēt??..es saprotu..nu atrada NEO?..nopratināja, ok,lai pat izvirza apsūdzību un uz tiesu velk, ja izdodas kaut ko safabricēt..tā vietā viņi skrien pa nakti pie žurnālistes, satracina sabiedrisko domu līdz baltkvēlei, uzrīda sev visu Latvijas un domājams ka nu jau ne tikai Latvijas presi, sačakarē vēl vairāk Latvijas tēlu pasaulē, un jūtās laimīgi sev paši kājā iešāvuši..izskatās pēc galīgi diletantiskas rīcības, ja ne vien tā nav labi izplānotas ļaunprātība..;nem un uzbūvē tribīni AŠ2, kur piārēties..rau viens dabas bērns jau teciņus aizsūtīts uz LNT bazūnēt…

+17
-1
Atbildēt

1

    dro > terauds123 13.05.2010. 13.06

    Pievienojos:)

    +2
    0
    Atbildēt

    0

andrisskrastins 13.05.2010. 09.12

“Saeimas Tautas partija (TP) frakcijas deputāts Kārlis Leiškalns intervijā telekompānijas LNT raidījumam “900 sekundes” paziņoja, ka saistībā ar kratīšanu žurnālistes dzīvoklī un iespējamā Neo – Latvijas Universitātes matemātiķa Ilmāra Poikāna – aizturēšanu TP ir gatava prasīt iekšlietu ministres Lindas Mūrnieces (JL) demisiju…”

Protams, uz priekšu! Tad vēl kādam ministram būs jāvada 4 ministrijas! Kāpēc tad TP pagājušā gada vidū, kad tika rosināts samazināt arī aģentūru algas, ļoti skaļi protestēja? Kur ir TP atbalsts nulles deklarācijām? Liekuļi.

Par Neo notiesāšanu – jā, piekrītu, jautājums ir slidens. Tik cik kā speciālists zinu likumus, tiem ir pamatīgs trūkums – tie ir ļoti neskaidri definēti, turklāt nav bāzēti ikdienas realitātē. Ceru ka diskusijas rezultāts būs arī kriminālkodeksa pantu definīcijas konkretizācija, lai IT speciālistiem darbojoties katru dienu nebūtu jādomā – vai es esmu pārkāpis kriminālkodeksu vai nē?

+14
-1
Atbildēt

6

    andrisskrastins > andrisskrastins 13.05.2010. 10.12

    Tātad Mūrniecei, lai izpatiktu tev un vēl baram cilvēku, kas varbūt nezin tik detalizēti likumus, ir *jāpārkāpj* likums un jāpieprasa izmeklēšanas pārtraukšana? Tā tu izproti taisnīgumu?

    Nevajag pārspīlēt. Praktiski visi man zināmie cilvēki šo jautājumu skata daudz šaurāk par politiku. Neo ir *iespējams* pārkāpis likumu. To atzīst pat šis advokāts/speciālists.

    +2
    -2
    Atbildēt

    0

    andrisskrastins > andrisskrastins 13.05.2010. 10.54

    To sauc nevis par politiku, bet gan par izmeklēšanas stratēģiju. Bieži vien vainīgais ir zināms, bet ņemt viņu var ciet tikai ar pierādījumiem uz rokas.

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    andrisskrastins > andrisskrastins 13.05.2010. 10.28

    Bet protams. Taču, tev var patikt vai nē, likums ir šobrīd TĀDS kāds viņš ir. Neviens likums nav perfekts. Ļoti daudz kas izkristalizējas šādu, līdzīgu procesu laikā. Bet tas nenozīmē, ka policijai pēkšņi nav jādara savs darbs – lai arī kā mums viņš nepatiktu.

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    buchamona > andrisskrastins 13.05.2010. 10.21

    šis jautājums pārvērtīsies tikai par politiku un, kas ir likums? :) Likums patiesībā ir “literatūra”, kuru raksta, rediģē pēc savas izpratnes un vajadzības tie paši politiķi, kurus mēs, bieži vien vadoties pēc tīrām emocijām, ievēlam :)
    Cik nav dzirdēts kā vērā ņemamas amatpersonas sūkstas par to, ka kaut kas atkal “iestrēdzis” Saeimā utt

    +3
    -1
    Atbildēt

    0

    buchamona > andrisskrastins 13.05.2010. 10.36

    Jūtu, ka zini ko raksti, ja runājam par procesuālo kārtību ( jā tā to var formulēt), bet tu kļūdies, ja domā,ka šis gadījums ir “apolitisks” un, lai kā mēs to vēlētos, ministrs vienmēr būs politiska figurā, kura tiks saistīta ar konkrētu politisku spēku. Nellija Ločmele savā komentā rakstīja, ka pēc neoficiālām ziņām NEO tika “izskaitļots” jau ziemā, bet aizvakar – tātad pavasarī :)) – “steidzamības”kārtā tiek “kratīta” Nagle :))
    Nu, kas tas ir par sviestu, ja tā nav politika? :))

    +5
    0
    Atbildēt

    0

    Ieva > andrisskrastins 13.05.2010. 09.27

    Uz 100% piekrītu Lasmanim. Bija tak publicēta informācija par šo caurumu. Kā jau rakstīju agrāk, lapas teorētiski varēja indeksēties googlā.
    Un, ja godīgi, šai informācijai ir jābūt brīvi pieejamai pēc definīcijas. Informācija par to, cik ir jāmaksā nodokļus mirstīgiem, ir brīvi pieejama, tad arī jābūt pieejamai informācijai, kur ta nauda aiziet.
    Šobrīd JL (un arī Vienotības) liktenis ir atkarīgs no Mūrnieces darbības. Ja Neo netiks atbrīvots, JL var atvadīties no n-tiem % balsu.

    +8
    0
    Atbildēt

    0

mincitis888 13.05.2010. 10.39

Piekrītu, nevajag trakot, advokātiem jāveic rūpīga izmeklēšana, likuma ietvaros, pa dienām un stundām, kas ko teica, kad ko darīja, kas kam deva komandas, kādas, kāpēc, uz kāda pamata!

Leiškalns šodien braši uzstājās “Ārprāta šausmas kvadrātā” kanālā, man gan liekas, ka viss šis pasākums stipri smaržo pēc apelsīniem, jo dienu pēc Maizīša pilnvaru beigām, sākās visa šī šļura! Leiškalnam gan vēlos atgādināt , kas bija visa sākums, proti, sistemu VIDā ierīkoja tad kad tur darbojās taukpurnu ieliktenis jakāns…viņa bezdarbības, neprofisionalitātes, bet varbūt apzinātas rīcības rezultātā bija izveidojies/izveidots šīs info noplūšanas caurums!!!! Pirms kādu kritizēt, taukiem purniem, vispirms būtu japakritizē sevi ! Viņi un visa desmitgadēs funkcionējošā fakingā korumpētā, infantilā un bezatbildīgā koalīcija, noveda Latviju līdz kraham!!!! Smieties gribas,kad atceros taukā garanta brašo izrēķināšanos ar nabaga pensionāri, kādi tik specspēki tur tika iesaistīti!

+9
0
Atbildēt

2

    terauds123 > mincitis888 13.05.2010. 13.34

    nevis “fakingā”..bet “fakinā”..tā labāk izklausās:)

    0
    0
    Atbildēt

    0

    ::Vai cis :: > mincitis888 13.05.2010. 10.42

    Jā, Mirdzas Rītiņas neitralizēšana pēc Kalvīša pavēles bija dziļas apbrīnas vērts DP pasākums.

    +7
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu